lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Porträtt

Patrik Månsson

Carolina Björklund

Carolina Björklund närmar sig idag slutet på sin utbildning, Elektroteknik med automation på LTH vid Campus Helsingborg. Hon fick upp ögonen för programmet efter en rekommendation av sin gymnasielärare. När Carolina läst på om utbildningen bestämde hon sig snabbt för att söka. 

– Vad tycker du är det bästa med utbildningen?

Det bästa är helt klart utvecklingen. Med det menar jag att man aldrig slutar lära sig. Det kommer hela tiden nya saker och man måste alltid vara med och hålla sig uppdaterad. Jobbmöjligheterna är därmed också väldigt breda.

– Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag skulle tycka att det vore kul att arbeta med att konstruera en del i en tillverkningsprocess exempelvis för maskiner, men allt med utbildningen är kul och det finns inget i dagsläget som jag inte kan tänka mig.

– Berätta lite om studentlivet?

Som ny kan det vara lätt att tro att du är helt ensam, men de flesta känner precis lika dant som du själv gör. Det är ett stort steg man tar i livet när man bestämmer sig för att plugga och kanske flytta ifrån sin familj och vänner. Men studentlivet hjälper många enormt, du träffar vänner för livet och får en väldigt speciell samhörighet som blir som ens extra familj. Många kanske tror att studentlivet bara handlar om fest, men det finns så mycket annat som man kan välja att engagera sig i. Själv har jag valt att engagera mig genom att sitta med som Likabehandligsombud sedan två år tillbaka, där fokus ligger på allas likavärde. Vi hjälper till om någon har synpunkter på något som är orättvist, exempelvis om man känner sig illa bemött eller att något är diskriminerande och inte står rätt till på skolan.

– Carolinas tre tips till framtida studenter.

1. Njut av tiden du pluggar, du kommer ha riktigt roliga år framför dig.

2. Var inte rädd för att fråga om du inte förstår, lärarna finns för att hjälpa.

3. Det är okej att misslyckas, bara man lär sig av det och kämpar hårdare nästa gång.

Sara Malmström

Jag heter Sara Malmström och läser till högskoleingenjör i elektroteknik med automation i Helsingborg. Min utbildning handlar om att göra elektriska kretsar och automatiska system, allt från mobiler till robotar. I sin helhet kan man tänka att det är vi som gör hårdvaran och dataingenjörerna som gör mjukvaran.

Allt mer automatiseras idag och automationen går mot en spännande framtid, just därför valde jag min utbildning. Jag vill vara en del av framtiden och få chansen att påverka den. Just nu vet jag inte vad jag vill arbeta med i framtiden, men eftersom att utbildningen är bred finns det många olika vägar att gå.

Kan du berätta om ditt engagemang utanför studierna?

Jag är engagerad i flera saker utanför studierna, bland annat sitter jag med i studierådet. Jag tycker att det är otroligt viktigt att studierna fungerar för oss och för dem som kommer efter oss och jag är därför väldigt mån om att utbildningen håller en hög nivå. I studierådet har man möjlighet att påverka utbildningens innehåll genom att diskutera vad som är positivt och negativt med kurserna och lyfta upp det till lärare och programledningen.

Jag har dessutom varit huvudansvarig för ett nollningsevenemang som vi kallar för ”Flying”. Det var jätteroligt och jag lärde mig bland annat att hålla i en större budget, planera och genomföra ett evenemang samt att inta en ledaroll. Jag känner att jag har växt som person i och med mina engagemang och fått massvis av erfarenheter som jag tar med mig in i arbetslivet.

Från Lundastudenter berättar om livet i Lund, Malmö och Helsingborg