Elektroteknik med automation

180 högskolepoäng  •  3 år  •  Högskoleingenjörsexamen

Möt Carolina Björklund

Det bästa är helt klart utvecklingen. Med det menar jag att man aldrig slutar lära sig. Det kommer hela tiden nya saker och man måste alltid vara med och hålla sig uppdaterad. Jobbmöjligheterna är därmed också väldigt breda.

Carolina Björklund

Carolina Björklund närmar sig idag slutet på sin utbildning, Elektroteknik med automation vid LTH vid Campus Helsingborg. Hon fick upp ögonen för programmet efter en rekommendation av sin gymnasielärare. När Carolina läst på om utbildningen bestämde hon sig snabbt för att söka.

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?

Det bästa är helt klart utvecklingen. Med det menar jag att man aldrig slutar lära sig. Det kommer hela tiden nya saker och man måste alltid vara med och hålla sig uppdaterad. Jobbmöjligheterna är därmed också väldigt breda.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag skulle tycka att det vore kul att arbeta med att konstruera en del i en tillverkningsprocess exempelvis för maskiner, men allt med utbildningen är kul och det finns inget i dagsläget som jag inte kan tänka mig.

Berätta lite om studentlivet.

Som ny kan det vara lätt att tro att du är helt ensam, men de flesta känner precis likadant som du själv gör. Det är ett stort steg man tar i livet när man bestämmer sig för att plugga och kanske flytta ifrån sin familj och vänner. Men studentlivet hjälper många enormt, du träffar vänner för livet och får en väldigt speciell samhörighet som blir som ens extra familj.

Många kanske tror att studentlivet bara handlar om fest, men det finns så mycket annat som man kan välja att engagera sig i. Själv har jag valt att engagera mig genom att sitta med som Likabehandlingsombud sedan två år tillbaka, där fokus ligger på allas lika värde. Vi hjälper till om någon har synpunkter på något som är orättvist, exempelvis om man känner sig illa bemött eller att något är diskriminerande och inte står rätt till på skolan.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Patrik Månsson

När det gäller framtiden känner jag att något inom teknikutveckling hade varit kul och passande för mig. Sen har jag även ett personligt intresse av arbetsledning vilket gör att projektledare känns som en spännande roll och något jag hade velat arbeta som längre fram i karriären.

Patrik Månsson

Patrik Månsson studerar just nu LTH:s högskoleingenjörsutbildning i Elektroteknik med automation. På gymnasiet läste han elprogrammet, och har därefter arbetat på ett flertal olika arbetsplatser inom området.

- Jag kände att jag ville komma längre, vilket då krävde ytterligare utbildning. I min umgängeskrets har jag nästa enbart ingenjörer, ekonomer och chefer. Att höra om deras arbete, tillsammans med ett stort intresse för ny teknik, blev Elektroteknik med automation på LTH det självklara valet för mig.

Det bästa med utbildningen tycker Patrik är programmets variation, då den ena dagen inte är den andra lik.

- Ena dagen sitter vi på föreläsningar, andra dagen jobbar vi med motorer och vattentankar och den tredje dagen smäller vi ballonger i labbet. Allt vi gör under utbildningen känns relevant och kan kopplas till arbetslivet, vilket för mig har varit viktigt. Det känns även tryggt att läsa och höra om att utbildning är väldigt efterfrågad av arbetslivet.

Patrik har ett mycket stort intresse för teknik, och försöker hela tiden att hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken på marknaden.

- När det gäller framtiden känner jag att något inom teknikutveckling hade varit kul och passande för mig. Sen har jag även ett personligt intresse av arbetsledning vilket gör att projektledare känns som en spännande roll och något jag hade velat arbeta som längre fram i karriären.

Att studera i Helsingborg tycker Patrik fungerar alldeles utmärkt.

- Pendlingsmöjligheterna är goda och campus ligger bara ca 5 min från stationen. Våra lokaler är trevliga och känslan är att alla ingenjörsprogrammen har en sammanhållning på skolan. Utöver skolan erbjuder Helsingborg en trevlig stad att gå runt i eller ta en fika med studiekamraterna, med allt inom gångavstånd från campus.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Andreas Ahlqvist

Idag är jag mycket nöjd över mitt val av utbildning och tycker att den gett mig en bra grund att stå på.

Andreas Ahlqvist

Andreas Ahlqvists stora intresse för teknik var det som fick honom att söka sig till LTH:s högskoleingenjörsutbildning i Elektroteknik med automation. 

– Jag sökte flera utbildningar med inriktning mot datateknik och elektroteknik och kom in på LTH. Just elektroteknik fastnade jag för tidigt och tyckte att elektroteknik med automation lät väldigt intressant och spännande.

Idag är jag väldigt glad över mitt val och tycker att min utbildning gett mig en bra grund att stå på.

Andreas jobbar idag på Saab Kockums med att utveckla A26 som är nästa generations ubåt för svenska försvaret. 

– Kurserna inom data och telekommunikation tyckte jag var extra intressanta, vilket gjorde att jag sökte mig till detta området efter min examen.

Idag arbetar jag som systemingenjör med ansvar för datanätverk. Det innebär att jag ansvarar för att bland annat integrera nätverksutrustning ombord på ubåten. Detta hjälper till så att ubåten kan lösa sina uppgifter. Ett av de delsystem jag ansvarar för är underhållningssystemet där besättningen kan kolla på film eller lyssna på musik.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Adam Abusagr

Industriföretag automatiserar allt mer och ingenjörer med den här sortens utbildning blir ännu attraktivare.

Adam Abusagr

Efter att ha läst en kurs inom automation på gymnasiet, kände Adam Abusagr direkt att det var det han ville arbeta med i framtiden. Med en grund i elektroteknik från gymnasiet kombinerat med sitt intresse för automation, kändes det som ett självklart val för Adam att välja LTH:s högskoleutbildning, Elektroteknik med automation.

Idag arbetar Adam inom industrin på företaget Höganäs AB, som han lyckades få en anställning på redan innan han var färdig med sina studier.

– Höganäs har försett mig med en mängd olika utbildningar, både interna och externa, för att jag skall kunna utföra mina arbetsuppgifter på ett bra och säkert sätt. Det känns väldigt bra att man väljer att satsa på nyexaminerade ingenjörer, då vi är framtidens arbetskraft. Jag kommer att genomdriva utveckling inom diverse automationsprojekt, främst inom process- och maskinsäkerhet.

En automationsingenjör är delaktig i projekten från förstudie till fullbordat projekt. Man är med att specificerar anläggningar, dokumenterar och planerar projekten. Som nyexaminerad kommer jag att få egna projekt med mentorskap av en erfaren automationsingenjör, vilket är ett utmärkt sätt att komma in i arbetet och utvecklas som ingenjör.

Att Adam lyckades få sitt första jobb innan avslutade studier hänger väl samman med att arbetsmarknaden ser väldigt ljus ut för el- och automationsingenjörer.

– Industriföretag automatiserar allt mer och ingenjörer med den här sortens utbildning blir ännu attraktivare. Det talas mycket om brist på ingenjörer och framförallt inom automation, och det stämmer. Vi behövs, och jag tror inte att arbetsmarknaden på något sätt kommer att minska inom snar framtid.

Att söka sitt första jobb inom utbildningen var en häftig känsla menar Adam, men också en stor utmaning då det är mycket att tänka på.

– När man söker sitt första jobb är det värt att tänka på att en el- och/eller automationsingenjör ofta jobbar i olika projekt, och därför är det extra viktigt att man faktiskt är sig själv på de intervjuer man går på. När det kommer till att hitta och söka jobb så är mitt tips att man går på LTH:s arbetsmarknadsmässor, så som MässING och ARKAD, för att bygga sitt kontaktnät redan där. Ett annat tips är att registrera sig på LinkedIn. Inte bara för att man hittar fler jobbannonser, utan även för att rekryterare för olika företag lättare hittar dig som nyexaminerad där.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Rasmus Ågren

Jag har haft nytta av mycket som jag lärde mig på utbildningen - inte minst problemlösning. Att vara ingenjör är att lösa problem av olika typer. Och det var det man tränade på och lärde sig att utveckla under studierna.

Rasmus Ågren
Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Masooma Amini

Att jobba som ingenjör är spännande. Man får alltid nya uppdrag och utmaningar. Man får tänka annorlunda, vara kreativ och hitta lösningar.

Masooma Amini

Jag har alltid brunnit för teknik, matematik och fysik så det var självklart för mig att välja dessa ämnen på gymnasiet i mitt hemland. Jag fortsatte på samma linje när jag kom till Sverige. Tre år efter min ankomst till Sverige började jag min utbildning på LTH. Utbildningsvalet var ganska lätt för mig för jag visste att jag ville läsa elektronik. Arbetsmarknaden såg bra ut både för elektronik- och automationsbranschen, så jag tänkte att en kombination av dessa två områden skulle ge större möjligheter för jobb.

Valet blev Elektroteknik med automation - en högskoleingenjörsutbildning som ledde till att man snabbt kunde komma ut på arbetsmarknaden.

Tiden på LTH var rolig, lärorik och kämpig men den förberedde mig för arbetslivet. Beckhoff Automation AB är ett automationsföretag som levererar automationslösningar som PLC, industriella datorer, IO terminaler och motorer. Som teknisk supportingenjör hjälper jag kunder med deras frågor och problem kring produkter och mjukvara (TwinCAT).

Mitt jobb är en kombination av teknik och kontakt med kunder, man hjälper andra med sina kunskaper och man lär från andras erfarenheter. Man får mycket hjälp av kollegor inom olika områden när man behöver hjälp. Dessutom får man interna utbildningar för att bli bättre inom flera områden. Vi har även mycket kontakt med våra kollegor på moderbolaget i Tyskland, blir uppdaterade om nya produkter och de delar med sig av sina kunskaper.

Att jobba som ingenjör är spännande. Man får alltid nya uppdrag och utmaningar. Man får tänka annorlunda, vara kreativ och hitta lösningar.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen