lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Adam Abusagr - studenten som fick jobb innan sin examen

Efter att ha läst en kurs inom automation på gymnasiet, kände Adam Abusagr direkt att det var det han ville arbeta med i framtiden. Med en grund i elektroteknik från gymnasiet kombinerat med sitt intresse för automation, kändes det som ett självklart val för Adam att välja LTH:s högskoleutbildning, Elektroteknik med automation.

Idag arbetar Adam inom industrin på företaget Höganäs AB, som han lyckades få en anställning på redan innan han var färdig med sina studier. 

– Höganäs har försett mig med en mängd olika utbildningar, både interna och externa, för att jag skall kunna utföra mina arbetsuppgifter på ett bra och säkert sätt. Det känns väldigt bra att man väljer att satsa på nyexaminerade ingenjörer, då vi är framtidens arbetskraft. Jag kommer att genomdriva utveckling inom diverse automationsprojekt, främst inom process- och maskinsäkerhet. 

En automationsingenjör är delaktig i projekten från förstudie till fullbordat projekt. Man är med att specificerar anläggningar, dokumenterar och planerar projekten. Som nyexaminerad kommer jag att få egna projekt med mentorskap av en erfaren automationsingenjör, vilket är ett utmärkt sätt att komma in i arbetet och utvecklas som ingenjör.

Att Adam lyckades få sitt första jobb innan avslutade studier hänger väl samman med att arbetsmarknaden ser väldigt ljus ut för el- och automationsingenjörer.

– Industriföretag automatiserar allt mer och ingenjörer med den här sortens utbildning blir ännu attraktivare. Det talas mycket om brist på ingenjörer och framförallt inom automation, och det stämmer. Vi behövs, och jag tror inte att arbetsmarknaden på något sätt kommer att minska inom snar framtid.  

Att söka sitt första jobb inom utbildningen var en häftig känsla menar Adam, men också en stor utmaning då det är mycket att tänka på. 

 – När man söker sitt första jobb är det värt att tänka på att en el- och/eller automationsingenjör ofta jobbar i olika projekt, och därför är det extra viktigt att man faktiskt är sig själv på de intervjuer man går på. När det kommer till att hitta och söka jobb så är mitt tips att man går på LTH:s arbetsmarknadsmässor, så som MässING och ARKAD, för att bygga sitt kontaktnät redan där. Ett annat tips är att registrera sig på LinkedIn. Inte bara för att man hittar fler jobbannonser, utan även för att rekryterare för olika företag lättare hittar dig som nyexaminerad där

Adams råd till blivande studenter är att försöka hitta en balans mellan studier och studentliv. Kom även ihåg att alla lär sig på olika sätt, så försök därför att hitta en studieteknik som passar dig själv. 

Lycka till med studierna!

Masooma Amini, teknisk supportingenjör Beckhoff Automation

Jag har alltid brunnit för teknik, matematik och fysik så det var självklart för mig att välja dessa ämnen på gymnasiet i mitt hemland. Jag fortsatte på samma linje när jag kom till Sverige. Tre år efter min ankomst till Sverige började jag min utbildning på LTH. 

Utbildningsvalet var ganska lätt för mig för jag viste att jag ville läsa elektronik. Arbets­marknaden såg bra ut både för elektronik- och automationsbranschen, så jag tänkte att en kombination av dessa två områden skulle ge större möjligheter för jobb. Valet blev Elektroteknik med automation - en högskoleingenjörsutbildning som ledde till att man snabbt kunde komma ut på arbetsmarknaden. Tiden på LTH var rolig, lärorik och kämpig men den förberedde mig för arbetslivet. 

Beckhoff Automation AB är ett automationsföretag som levererar automationslösningar som PLC, industriella datorer, IO terminaler och motorer. Som teknisk supportingenjör hjälper jag kunder med deras frågor och problem kring produkter och mjukvara (TwinCAT).  Mitt jobb är en kombination av teknik och kontakt med kunder, man hjälper andra med sina kunskaper och man lär från andras erfarenheter. Man får mycket hjälp av kollegor inom olika områden när man behöver hjälp. Dessutom får man interna utbildningar för att bli bättre inom flera områden. Vi har även mycket kontakt med våra kollegor på moderbolaget i Tyskland, blir uppdaterade om nya produkter och de delar med sig av sina kunskaper. 

Att jobba som ingenjör är spännande. Man får alltid nya uppdrag och utmaningar. Man får tänka annorlunda, vara kreativ och hitta lösningar.