lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Porträtt

Aleksander Jaworowski

Aleksander Jaworowski studerar Ekosystemteknik på LTH. Han har alltid haft ett stort intresse för hur saker och ting hänger samman på vår planet och hur våra vanor och beteenden påverkar oss på alla delar av jorden.

– Jag tror att vi redan nu skapar en framtid, som jag tror att många människor vill undvika, men som är så oöverskådlig att man inte vet var man ska börja. Därför valde jag att plugga Ekosystemteknik. Utbildningens tekniska del var även väldigt viktigt för mig, då det ger mig en djupare förståelse för hur det hänger samman.  

Aleksander är uppvuxen i Lund, och var till en början skeptiskt till att stanna kvar och studera i samma stad, då hans förutfattade meningar var att det skulle bli lite för utdraget. Något det verkligen inte har blivit menar Aleksander på.

– Man möter så många nya människor under nollningen som kommer från hela Sverige, och hela världen. Om du kommer ifrån närheten – var inte rädd, det blir inte långtråkigt. Om du kommer långväga ifrån – var inte rädd du kommer träffa nya vänner hur snabbt som helst. Om du törstar efter att engagera dig kommer du kunna fylla din tid med det programmens sektioner har att erbjuda och om du vill sprida dig lite mer utåt så finns hela LU:s studentliv. Om du vill ha saker att göra kommer det alltid att finnas. Se bara till att komma ihåg dig själv i mitten av det hela!

Aleksanders tips till framtida studenter som tycker Ekosystemteknik verkar lockande, men är oroliga över matten inte ska vara rädd. Du är nämligen inte ensam.

– Första året är det en del matte som kan vara tufft att ta sig igenom men man får hjälp även här, det är många övningar med duktiga övningsledare och studiekvällar, samtidigt läser man mindre matte-tunga kurser vid sidan om som balanserar det bra. Låt inte din rädsla hindra dig från att söka en utbildning. Vi hjälps mycket åt och jag har under alla mina kurser haft en känsla av intimitet i klassrummet som jag anser mycket viktigt. Jag är inte en anonym pjäs på LTH utan jag finns verkligen där. 

Emelie Swenningson

Emelie Swenningson är studenten som gärna engagera sig i studentlivet, utforskar Lunds gator och parker samt lagar en och annan matlåda. Hösten 2017 flyttade hon ifrån Linköping till LTH i Lund för att påbörja sin utbildning på Ekosystemteknik.

– Anledningen till att jag sökte just Ekosystemteknik var mycket på grund av att jag träffade en före detta student från utbildningen. Jag har länge haft tankar på att plugga till civilingenjör, och då jag är väldigt intresserad av miljöfrågor kändes den här utbildningen som det mest naturliga valet för mig.

Utbildningen erbjuder en bred kunskapsgrund, vilket Emelie ser väldigt positivt på då det öppnar många dörrar för framtida arbetsmöjligheter. Hon anser även att utbildningen håller hög standard och erbjuder ett bra kursinnehåll som hela tiden hålls uppdaterat. På så sätt känner Emelie sig trygg i att det hon läser även är relevant för ett framtida arbete. 

– Det jag gillar speciellt med Ekosystemteknik är att utbildningen är så tvärvetenskaplig i och med kombinationen av tekniska ämnen som matte och fysik, och mer naturvetenskapliga som kemi och ekologi. Utbildningen ger oss studenter ett brett perspektiv när det gäller exempelvis miljöfrågor och relaterade samhällsproblem, samt kunskap och förståelse för att kunna hitta lösningar och se möjligheter där andra bara ser ett problem. Framförallt är det väldigt roligt att förstå hur världen fungerar till grund och botten och veta att jag kommer kunna basera hållbara beslut på det i mitt framtida privat- och arbetsliv. 

På Ekosystemteknik är stämning mellan studenterna väldigt bra berättar Emelie, klasserna är mindre än på många andra program vilket skapar en bra sammanhållning, både med klassen men även med andra årskurser inom programmet.

– Lunds universitet erbjuder även många olika möjligheter till ett rikt studentliv. Det finns Nationer att besöka och engagera sig i, orkestrar, spelsällskap, idrott samt olika nätverk. Genom att engagera sig så träffar man många nya människor. Jag är engagerad i min sektion, W-sektionen, som är för alla som läser Ekosystemteknik. Jag är även delaktig i Jämlikhetsutskottet och har varit fadder på årets nollning. Nu funderar jag även på att söka en styrelsepost på sektionen men är inte helt säker på vilken än.

Emelie har ännu inte bestämt sig helt för vad hon skulle vilja göra i framtiden, men hon vet att hon gärna vill arbeta för ett mer hållbart och miljömässigt samhälle. 

– Jag har lite funderingar på att arbeta med att utveckla vattenreningssystem i mindre utvecklade länder än Sverige samt vara sakkunnig i miljöfrågor inom politiken.

Emelies råd till framtida studenter är att försöka tänka efter vad man själv är intresserad av och välja en utbildning utefter det. 

– Om du studerar något du brinner för kommer det leda till ditt drömjobb i framtiden. Var inte rädd för att våga flytta till en ny stad och våga chansa på en utbildning även om du inte är hundra procent säker på att det är rätt. Det värsta som kan hända är att du inte trivs och får hoppa av eller byta linje.

Anisa Zigaf