Datateknik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Möt Oscar Sigurdsson

Jag kan jobba med robotar, bilar, telefoni, hemsidor, fabriksrobotar med mera

Oscar Sigurdsson

Oscar Sigurdsson läser just nu LTH:s civilingenjörsutbildning i Datateknik. Det var under gymnasietiden som intresset växte fram, då han fick möjligheten att prova på en valfri kurs i programmering. Den allmänna programmeringen var så kul, att han glömde bort spelkodandet, som egentligen var syftet från början med kursen. 

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen tycker jag är att man får studera något som det finns ett stort intresse för, exempelvis programmera i VR, virtuell verklighet. Det som framförallt är kul med utbildningens vanliga kurser är att få lösa problem och programmera, vilket är väldigt kreativt. Fortfarande under mitt femte år så är jag väldigt glad över att få lösa problem och programmera. 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Vad gäller framtiden, så är det fortfarande svårt att säga vad jag skulle vilja arbeta med, trots att jag studerar mitt sista år. Jag kan fortfarande söka arbete på mer eller mindre varje arbetsplats som använder mycket datorer. Jag kan jobba med robotar, bilar, telefoni, hemsidor, fabriksrobotar med mera. 

Hur är det att studera på LTH?

För mig är studentlivet ett av de stora dragen. De flesta här är nördar men inte på det sättet som man kan tro, vill man prata datorer och spel (vilket jag gärna gör) så finns det många intresserade. Men det finns folk som dansar, tränar, sjunger och mycket annat. Det finns en stark gemenskap och många att lära känna. Jag har personligen engagerat mig mycket inom Datatekniksektionen, som är en del av teknologkåren, då jag tycker att det är så pass kul och ser det som en helt unik tid under studentlivet. 

Har du några tips?

Mina tips till framtida sökande är att vara medveten om att det är mycket matte på utbildningen och inte bara programmering, så se till att vara beredd på att räkna mycket, särskilt det första året. 

Om man inte har programmerat innan, så ska man inte vara rädd för att man inte kommer klara det, det är en stor andel av alla studenter på Datateknik som är nybörjare och klarar allt fint. Så låt inte din rädsla hindra dig från att söka Datateknik.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Emma Asklund

Redan under tredje året fanns två alternativ till utbyte, ett till Kina och ett till Kanada

Emma Asklund

Teknik har länge varit ett stort intresse hos Emma Asklund. Under gymnasietiden läste hon teknikprogrammet, vilket bidrog till det självklara valet att fortsätta i samma spår och utbilda sig till civilingenjör inom datateknik på LTH.

Det bästa med utbildningen menar Emma är dess bredd som bidrar till att den aldrig känns enformig eller tråkig.

– Vi får lära oss många olika saker, där kanske inte allt är ens favoritämne, men det kopplas till helheten vilket gör det intressant. Att utbildningen har mycket programmering och matte är ett stort plus, då jag tycker det är väldigt roligt. Under specialiseringen har vi ett bra utbud på en mängd intressanta kurser att välja mellan. Jag själv valde att läsa lite mer ledarskap och företagstänk, något jag länge velat veta lite mer om.

Något annat som även lockade mig var att man redan under tredje året hade två alternativ till utbyte, ett till Kina och ett till Kanada där jag sökte och åkte till Waterloo.

Vad gäller framtiden, så har Emma ännu inte bestämt sig vad hon skulle vilja arbeta med.

– Jag tycker det mesta är väldigt roligt och intressant, så jag har svårt att bara välja ett ämne som jag skulle vilja jobba med. Jag tycker både frontend- och backendutveckling är roligt, men även att leda team, så jag hoppas att jag kan hitta ett varierande jobb där jag kan få in lite av det mesta.

Vad gäller studentlivet, så beskriver Emma det som helt underbart. Det finns något för alla och man har aldrig tråkigt.

– Jag kan verkligen rekommendera alla att söka sig till någon av de sektioner och föreningar som finns i Lund. Det är verkligen det roligaste man kan göra och man får vänner för livet.

Om du tycker om problemlösning, att jobba med andra och tror att programmering är något för dig, sök! Jag hade inte kodat en enda rad innan jag började, men har under programmets gång lärt mig jätte mycket och tycker det är superkul. Så pass kul att jag till och med har varit labbledare i programmering. Med det sagt, man kan om man vill.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Henrik Kjellander, Senior Test Engineer, Google Sweden AB

Jag skaffade mig en solid grund inom datorvetenskap, algoritmer och metodiker.

Henrik Kjellander

Jag tog min civilingenjörsexamen i Datateknik år 2004, och sedan 2011 arbetar jag som Senior Test Engineer på Google Sweden AB i Stockholm.

En av anledningarna till att jag valde att läsa på LTH var att jag tyckte att universitetet hade gott anseende, samtidigt som det låg relativt nära min hembygd. Jag lockades också av den anrika staden med det sprudlande studentlivet.
 
Utbildningen gav mig en bred kunskap om hur man löser problem ingenjörsmässigt. Jag gillade i synnerhet de utmärkta datorvetenskapliga kurserna, fysiken och reglertekniken. Jag skaffade mig en solid grund inom datorvetenskap, algoritmer och metodiker. De många labbarna i diverse kurser ger en bra förmåga att tänka analytiskt och lösa komplexa problem. Jag fick också en bra insikt i utmaningarna med att utveckla mjukvara, både i liten och stor skala.
 
Idag arbetar jag med test-automation, kvalitetssäkring och infrastruktur i WebRTC projektet (webrtc.org). Det är en öppen källkodsstack för realtidskommunikation som används både av webbläsare och appar (Snapchat, WhatsApp, Facebook Messenger etcetera).
 
Jag vill gärna rekommendera studenter att engagera sig utanför studierna; till exempel i nationer, sektionen, Dataföreningen och i öppen källkodsprojekt. Jag tror också det är värdefullt att söka sommarjobb/internships på teknikföretag, det ger nyttig erfarenhet och kontakter för framtida anställning.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen