lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Myad Tahajody

Bland världens största företag hittar vi många IT-företag och det är en trend som verkar fortsätta framöver. Jag har sedan innan ett intresse för det mesta inom teknik och det hade varit en väldigt häftig känsla att vara en del av utvecklingen. Det kändes därför självklart att börja studera Datateknik på LTH. 

Ingenjörshögskolan ger mig en stabil grund till att antingen börja arbeta eller studera vidare efter examen. Att ha den flexibiliteten är viktig för mig då jag började studera fem år efter studenten och inte visste om jag ville ta mig an en femårig utbildning. Studierna är tuffa och det höga tempot oroade mig i början men tack vare alla studiecirklar, SI-ledare och engagerade studenter har det gått väldigt bra, även utan någon tidigare kunskap inom programmering. 

Redan efter andra året på utbildningen har jag genom kontakter och annonser fått flertalet jobberbjudanden som jag fått tacka nej till på grund av för lite tid. Man känner sig eftertraktad och det är en väldigt lugnande känsla inför framtiden. Om man ser till hela utbildningen är de praktiska projektlika kurserna absolut roligast, då börjar man inse vad alla teoretiska kurserna är till för.

André Jönsson

Jag har alltid varit intresserad av teknik och tekniska prylar. Det är ett område som ständigt förnyas och utvecklas. Jag besökte studievägledning i Lund och fick då förslaget om datateknik. I början var jag lite osäker med tanke på att det skulle vara i Helsingborg eftersom jag bor i Malmö. Det finns en liknande utbildning i Malmö så först funderade jag på att välja den för att slippa pendla. Men sen vägde det över att LTH har väldigt hög status. Och jag är verkligen glad att jag valde Helsingborg. Pendlandet är inga problem.

Utbildningen är bred, blandat med praktiska och teoretiska moment. Personligen hade jag aldrig sysslat med programmering så det var en rejäl omställning i början. Utsikten för jobb efter examen lär vara bra och med tanke på bredden på utbildningen finns det många alternativ till jobb.

Campus har väldigt bra lokaler och det är smidigt att ta sig dit med tåget. Lärarna är lätta att få tag på om man har frågor, vilket är ett stort plus. Kan varmt rekommendera datateknik på campus i Helsingborg.

Petter Lundahl

Det bästa med LTH är att man vet att utbildningen håller en hög klass och att man har goda chanser att få jobb efter examen. Kurserna är väl strukturerade och föreläsarna är kunniga. Vi har flera övningstillfällen i veckan där föreläsarna är på plats, svarar på frågor och hjälper oss att lösa uppgifter. Utbildningen har en bra balans mellan olika kursmoment. Man lär sig otroligt mycket, och det är lätt att se hur jag ska få användning för det jag lär mig i mitt fframtida yrkesliv.

Jag valde att utbilda mig till ingenjör för att jag är intresserad av matte och programmering, och allt som har med logiskt tänkande att göra. Jag ville ha ett jobb där man känner att man får använda hjärnan för att lösa problem. Jag valde högskoleingenjör och inte civilingenjör för att jag redan pluggat lite tidigare och ville komma ut och arbeta så fort som möjligt. Att det verkar finnas goda utsikter att få jobb efter examen var också viktigt.