Högskoleingenjör i Datateknik

180 högskolepoäng  •  3 år  •  Högskoleingenjörsexamen

Myad Tahajody

Redan efter andra året på utbildningen har jag genom kontakter och annonser fått flertalet jobberbjudanden som jag fått tacka nej till på grund av för lite tid.

Myad Tahajody

Bland världens största företag hittar vi många IT-företag 

och det är en trend som verkar fortsätta framöver. 

Jag har sedan innan ett intresse för det mesta inom teknik 

och det hade varit en väldigt häftig känsla att vara en del av utvecklingen. 

Det kändes därför självklart att börja studera Datateknik på LTH. 

Ingenjörshögskolan ger mig en stabil grund till att antingen börja arbeta 

eller studera vidare efter examen. Att ha den flexibiliteten 

är viktig för mig då jag började studera fem år efter studenten 

och inte visste om jag ville ta mig an en femårig utbildning. 

Studierna är tuffa och det höga tempot oroade mig i början men 

tack vare alla studiecirklar, SI-ledare och engagerade studenter 

har det gått väldigt bra, även utan någon tidigare kunskap inom programmering. 

Redan efter andra året på utbildningen har jag genom kontakter och annonser fått

 flertalet jobberbjudanden som jag fått tacka nej till på grund av för lite tid. 

Man känner sig eftertraktad och det är en väldigt lugnande känsla inför framtiden. 

Om man ser till hela utbildningen är de praktiska projektlika kurserna absolut roligast, 

då börjar man inse vad alla teoretiska kurserna är till för.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Christofer Huynh

Det bästa med utbildningen inom datateknik, tycker Christofer, är att den innehöll många kurser som var praktiska och som förberedde en inför arbetslivet.

Christofer Huynh

Det var Christofers stora intresse för teknik som fick honom att söka till högskoleingenjörsutbildningen i datateknik på LTH. Idag arbetar han med webbutveckling och programmering på startupföretaget Jibber i Lund. Men drömmen är att bo och arbeta i Japan och kunna kombinera det han gillar mest – teknik och japanska.

Redan under mitt andra år på utbildningen fick jag deltidsjobb på Jibber och efter examen började jag jobba heltid här. Jag jobbar mest med Frontend-delen, det vill säga det användaren ser i sin webbläsare, gränssnittet för webbplatsen som användaren interagerar med. Jag har även ansvar för utvecklingen och av mobilapplikationerna (IOS och Android).

En vanlig dag på jobbet börjar med att alla utvecklare har ett snabbt möte så att vi alla vet hur långt vi har kommit och vad vi ska göra för dagen. Sedan är det bara att sätta sig in i programmeringen. Ibland får jag vara med på kundmöten om en teknisk person behövs. Det roligaste med jobbet är att jag lär sig väldigt mycket nytt. Teknologin utvecklas ständigt och det är viktigt att vara uppdaterad på den teknologi som jag arbetar med dagligen. Det är ett konstant lärandet så jag lär mig något nytt varje dag!

Det bästa med utbildningen inom datateknik, tycker Christofer, är att den innehöll många kurser som var praktiska och som förberedde en inför arbetslivet.

I kursen "Projekt årskurs 3" fick vi utveckla en produkt för ett företag, vilket gav väldig värdefull erfarenhet. Programmeringen är viktigt, men som mjukvaruutvecklare är kommunikation minst lika viktigt. Den bild av produkten som kunden har är nödvändigtvis inte samma som den som programmerarna har. Man ska ställa klara och tydliga krav så att det gynnar både kunden och en själva.

 

Har du några tips till framtida sökande?

Studera tillsammans med klasskompisar och ta del av deras kunskap! Klura på problem och ha diskussioner med varandra. Detta gör så att det blir lättare att ta sig igenom kurserna! 

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Mikael Nyström

Det bästa med utbildningen är att den är praktiskt inriktad även om du läser mycket teoretiska ämnen. Detta möjliggör att du hinner testa på olika saker som du kommer stöta på senare i arbetslivet, samtidigt som du får en chans att hitta vad du själv skulle vilja göra efter studierna.

Mikael Nyström

Teknik är något som alltid legat student Mikael Nyström varmt om hjärtat, framförallt mjukvaruinriktning. Men trots sitt stora intresse har det aldrig varit en självklarhet att hålla på med det professionellt. Under gymnasietiden provade Mikael på andra inriktningar, som han snabbt kände inte var något för honom. Idag studerar Mikael LTH:s högskoleingenjörsutbildning i Datateknik, vilket känns helt rätt.

– Det bästa med utbildningen är att den är praktiskt inriktad även om du läser mycket teoretiska ämnen. Detta möjliggör att du hinner testa på olika saker som du kommer stöta på senare i arbetslivet, samtidigt som du får en chans att hitta vad du själv skulle vilja göra efter studierna. En sak jag verkligen gillar med utbildningen är att man får möjligheten att utveckla applikationer och system, vilket var något som jag inte trodde var möjligt vid studiestart.

Vad gäller framtidsplanen, så vet Mikael ännu inte riktigt var han vill arbeta inom branschen.

– Detta är en väldigt svår fråga, då denna fråga hade fått olika svar beroende på när du fråga mig under utbildningen. För tillfället är jag mer sugen på att testa olika saker. Därför kommer jag söka mig till något arbete som är mer projektinriktat. Det ger mig förhoppningsvis flexibiliteten att testa mig fram och se vad jag vill arbeta med i framtiden. Jag ser gärna att det skulle vara något projekt inom maskinlärning. Jag tycker att maskininlärning är otroligt intressant då man precis har börjat skrapa på ytan gällande vad man kan göra inom området.

Under studietiden finns det en hel del saker att engagera sig i, både för intresses skull men även för att träffa nya vänner. 

– Kort och gott kan man säga att det finns något för alla att kunna hitta på utanför studierna om man vill det. Personligen är jag engagerad i flera olika saker, då jag vill passa att på testa så många olika saker som möjligt, samtidigt som det blir ett litet avbrott från studierna.

Det händer mycket saker i Helsingborg varje vecka, men man också engagera sig i aktiviteter i Lund.

Mikaels tips till blivande studenter är att försöka lösa alla praktiska saker innan studierna börjar. 

– Du vill inte jaga bostad eller krångla med CSN under de första veckorna, då du kommer ha fullt upp med dina kurser och allting som händer runtikring studiestarten.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Majlinda Haziri

Tack vare utbildningens breda bas, blir det möjligt för mig att arbeta inom vilket område jag vill då det finns ett stort behov av personer med teknisk kompetens.

Majlinda Haziri

Sedan barnsben har Majlinda Haziri haft ett stort intresse av hur teknik formar vår vardag och bestämde sig därför tidigt för att det just var datorer som hon ville studera i framtiden. Idag läser hon på LTH:s högskoleingenjörsutbildning i Datateknik.

– Sedan jag var barn har jag varit intresserad av hur tekniken formar vår vardag. Från det att dela information och hjälpa människor att bota sjukdomar till det att njuta av underhållning. 

Den bästa med utbildningen enligt Majlinda är att den är väldigt bred och flexibel, genom att blanda både teoretiska och praktiska kurser. 

– Tack vare utbildningens breda bas, blir det möjligt för mig att arbeta inom vilket område jag vill då det finns ett stort behov av personer med teknisk kompetens. Mitt drömjobb är att leda ett stort projekt eller innovation. Det hade också varit en dröm att i framtiden hjälpa till och utveckla teknik, som kan bidra till att vår civilisation kan leva ett bättre liv. Jag skulle vilja börja arbeta som utvecklare, helst för produkter och tjänster jag själv använder dagligen.

Att utbildningen ligger i Helsingborg tycker Majlinda inte är några problem. 

– Att studera på Campus Helsingborg har varit en underbar upplevelse. Jag har träffat många nya vänner och lärare, som dessutom varit oerhört hjälpsamma och professionella. LTH har mycket kontakter med teknikföretag. På till exempel Mässing och Arkad, som är arbetsmarknadsmässor, får vi studenter möjligheten att knyta nya kontakter med företag inför framtiden. 

Majlinda säger även att projektkursen under det tredje året har öppnat dörrar för framtida anställningar och gjort det mycket lättare att komma i kontakt med människor i fältet. Och på frågan om hon har några tips eller råd till blivande studenter säger Majlinda:

– Ibland kan det vara tufft på utbildningen och man kan ha väldigt mycket att göra, jag rekommenderar därför att försöka hittar studiekamrater, så att man kan motivera varandra och hjälpas åt genom tuffa perioder på utbildningen.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Pontus Hagberg

"Det är väldigt lärorikt att få komma ut på en arbetsplats och se hur det går till i verkligheten."

Pontus Hagberg

Pontus Hagberg går raka vägen från studier till jobb. Under våren gjorde han sitt examensarbete på it-bolaget Tactel i Malmö. Det gav honom inträdesbiljett till arbetslivet.

"Det är väldigt lärorikt att få komma ut på en arbetsplats och se hur det går till i verkligheten", säger Pontus som fick chansen att visa framfötterna under terminen på Tactel. Företaget gillade det han gjorde och erbjöd honom jobb efter studierna, och han tackade ja.

Utbildningen innehåller många praktiska moment och samarbeten med företag, vilke Pontus ser som en stor fördel. Under tredje året fick studenterna göra ett verkligt uppdrag för en grundskola i Perstorp, berättar han.

"Utmaningen var att utveckla en mobilapp som kan fungera som undervisningsmaterial för eleverna när de är ute i naturen. Det blev till slut en app-quiz, som går ut på att barnen får svara på olika frågor beroende på var de befinner sig geografiskt", säger Pontus.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen