lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Porträtt

David Erlandsson

David Erlandsson läser just nu LTH:s högskoleingenjörsutbildning i byggteknik med arkitektur. Valet av utbildning var självklart för David, tack vare hans stora intresse för husbyggnadsteknik och arkitektur.

Det bästa med utbildning tycker jag är att den är ganska bred. Man kan tycka att byggteknik med arkitektur låter väldigt enspårigt och nischad mot en enda sak, men man stöter ständigt på nya vägar man kan gå efter avklarad utbildning. Vi har ofta gästföreläsare från branschen som ger oss inspiration och visar att det finns många olika alternativ efter avklarad utbildning, vilket jag tycker känns väldigt befriande. 

De kurser jag tycker är roligast i utbildningen är då jag får dra nytta av mina matematiska kunskaper och de kurser som innebär lite mer kreativitet skapande. I framtiden vill jag jobba som konsult, och ser mig själv specialisera mig inom något ämne, gärna med 3D-modellering och byggnadskonstruktion. 

Att studera på Lunds universitet och LTH innefattar allt vad man kan önska sig av studentlivet. Då vår utbildning är förlagd på Campus Helsingborg, finns möjligheten att kunna ta del av studentlivet där också. Det som jag tycker är bra med studentlivet är att man kan engagera sig i sina fritidsintressen, vilket jag tycker ger nyttig stimulans från studierna. Man får en chans att testa på helt nya saker vilket jag tycker utvecklat mig som individ. Personligen har jag varit engagerad som vice köksmästare i ING-sektionens sexmästeri, som är en del av teknologkåren, varit med i postproduktionen av Lundakarnevalsfilmen nu i våras och för tillfället går jag på simträning med Teknologkårens IF. Många blandade aktiviteter, men det är också det som är det fina med studentlivet.  

Till framtida sökare vill jag tipsa om att aldrig ge upp. Det kan kännas väldigt tufft ibland och man känner att man har mycket att göra. Man kan också ibland känna att man inte förstår, och det är okej, men ge dig själv den tid du behöver för att lära dig och gör ditt bästa, det kommer man väldigt långt på och glöm inte att samtidigt ha kul. 

Idha Wänglund

Studenten Idha Wänglunds stora intresse för utveckling och skapande var det som gjorde att hon valde att söka sig till LTH:s Högskoleingenjörsutbildning i Byggteknik med arkitektur på Campus Helsingborg. 

– Det bästa med utbildningen är att den är inriktad på husbyggnad, men att det fortfarande är en relativt bred utbildning. När jag är färdig har jag fortfarande en mängd olika valmöjligheter kring vad jag vill bli, samt att utbildningen erbjuder en bra kombination av kurser som även är relevanta för framtiden. 

Under studietiden finns det en mängd olika saker att engagera sig i som student, Idha själv är engagerad i Ingenjörssektionen i Helsingborg där hon just nu är Studierådsordförande.

– Jag tycker att studentlivet är jätteroligt. Många har förutfattade meningar att det skulle vara tråkigt att plugga i Helsingborg på grund av att vi inte har nationer på samma sätt som i Lund. Men jag tycker om den här familjära känslan som vi har här uppe. Men sen är vi såklart alltid välkomna att vara delaktiga av studentlivet i Lund om man önskar det. 

När det kommer till framtiden så har Idha ännu inte bestämt sig helt vad hon skulle vilja göra efter sin examen. 

– Jag velar fram och tillbaka mellan att gå ut i produktionen eller sätta mig på kontor. Jag har inte heller bestämt mig för om jag vill arbeta på beställarsidan eller i produktionen. Men jag tror att jag kanske till en början kommer att gå ut i produktionen som kanske arbetsledare för att skapa mig en ännu mer praktisk erfarenhet, innan jag bestämmer mig för om jag vill sätta mig på kontor som konstruktör eller något liknande.

Idhas bästa tips till framtida studenter är att försöka om det går att besöka universitetet eller högskolan där utbildningen finns.

– Det kan vara rätt skönt att skapa sig en bild av hur det ser ut och om det är en miljö man kan tänka sig att trivas i. Dessutom är det ett jätte bra tillfälle att kunna fråga de studenter som läser den utbildningen vad de själva tycker.

Jag tycker även att man ska ha i åtanke att det är viktigt att fråga om det är något man inte förstår. Att läsa på universitet skiljer sig mycket gentemot gymnasiet då vi inte har en lika nära relation med lärare/föreläsare. Ta tillfället i akt att fråga om det är något du inte förstår, du är garanterat inte ensam.

Ali – siktar på att bli en engagerad platschef

Idag efterfrågas det högskoleingenjörer inom de flesta branscher i samhället. Här är steget från examen till arbetslivet kort och du får en utbildning i en stad där företag och organisationer är mycket engagerade din framtid. Ali Abdulhamid, läser ett av LTH:s högskoleingenjörsprogram inom Byggteknik.

– Jag vill gärna jobba som platschef på ett större byggföretag och vara ute på byggarbetsplatser där det händer mycket, säger han.

Ali läser nu sitt sista år på utbildningen. Han alltid haft ett stort intresse för matematik och förutom att studera till högskoleingenjör vid LTH arbetar han extra som studiecoach. Matematiken har han också haft stor nytta av under ingenjörsutbildningen i byggteknik med arkitektur.

Under första året på utbildningen lär sig studenterna grunderna i byggnadsteknik och arkitektur. Med dagens teknik görs det mesta digitalt, men i början får de lära sig att rita en byggnad för hand med papper, penna och linjal.

– En arkitekt lärde oss att göra skalenliga ritningar av en stuga och tränade oss i att skissa tredimensionellt. När jag skissar för hand är det viktigt att allt blir rätt på millimetern, säger Ali.

Men studenterna använder också programmen AutoCAD, Autodesk Revit och SketchUp, som är de digitala designverktyg som används i arbetslivet.

– Det är förstås mycket lättare att använda datorn än att skissa för hand. Där kan du rita i skala 1:1 och sedan konverterar datorn ritningen till rätt skala.

Andra året fokuserar utbildningen på byggnadsfysik, berättar Ali Abdulhamid. Läraren lägger mycket tid på att prata om fukt, eftersom det är något som ofta ställer till problem i byggnader.

-I byggnadsfysik har vi den bästa läraren jag har haft. Han gör ämnet kul och visar många bilder och praktiska exempel. Under hela utbildningen har vi gästföreläsare från byggföretag som Skanska, Peab och NCC, till exempel en ljudexpert när vi läser byggnadsfysik – det är mycket bra.

En annan kurs som studenterna läser är byggnadskonstruktion. Det är viktigt att de får kunskap i hur laster fördelar sig i byggnaden med hänsyn till exempelvis vind och snö, antalet våningar och hur många människor som vistas i byggnaden.

Sista året på utbildningen  består av projektkurser som ger träning i hur byggprojekt drivs i verkligheten, berättar Ali Abdulhamid. Vi får ta kontakt med myndigheter och får sina bygglovsansökningar bedömda av en yrkesperson på Fastighetsförvaltningen.

– Projektkurserna är grunden till jobbet som vi ska göra sedan. Vi går igenom hela processen från ansökan om bygglov till ritningar, 3D-modeller, beräkning av kostnader och besiktning av den färdiga byggnaden, säger han.

Något Ali Abdulhamid har uppskattat mycket under utbildningen är att studentgruppen består av så många olika åldrar och bakgrunder. En av hans vänner har redan fått en anställning och studerar parallellt med jobbet.

– Jag är intresserad av att jobba på NCC, det är ett stort företag med bred verksamhet. Efter utbildningen finns det många olika jobbmöjligheter, men jag vill gärna jobba som platschef och vara ute på byggarbetsplatsen där det händer mycket praktiskt.

Josefine Schedvin

Det jag gillar med LTH är att det är erkänt inte bara i Sverige utan att LTH också har kontakter utomlands. I och med att jag pluggar högskoleingenjör på Campus Helsingborg men ändå är knuten till LTH så har jag också möjligheten att studera vidare till civilingenjör inom mitt område om jag så önskar.

Efter mycket velande fram och tillbaka kring vad jag tänkt plugga så bestämde jag mig för att söka till LTHs högskoleingenjörsutbildning med inriktning bygg och arkitektur. Anledningen var att jag hade insett att jag alltid fascinerats av stora och ståtliga byggnader och att jag kanske kunde kombinera nyttan med nöjet och utbilda mig inom området. Jag har fått intrycket att man som ingenjör är rätt allsidig och att behovet av ingenjörer alltid finns. Dessutom har det på senare tid kommit till allt fler och fler tjejer vilket jag uppfattat som väldigt positivt inom byggbranschen!

Det känns som jag valt en bra utbildning att stå på när jag sedan ska ut i arbetslivet. Möjligheterna för vad som händer sen är oändliga!