lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Tre snabba frågor till Felicia Liabäck Löwstett

Varför valde du Byggteknik med arkitektur?
– Jag ville komma till en studentstad och Helsingborg ver-kade vara en mysig stad vid havet . Jag började först läsa i stockholm, men eftersom jag kommer därifrån hängde jag mest med mitt gamla kompisgäng . I Helsingborg var det an-norlunda, man umgicks med klassen från första dagen . Det var också viktigt för mig att det finns en teknisk bastermin, som jag behövde för att kunna söka utbildningen .

Hur var utbildningen?
– Jag gillade framförallt den kreativa biten när vi ritade och gjorde 3D-modeller i olika cAD-program . Eftersom det är en ingenjörsutbildning handlar det också mycket om att räkna. Vi lärde oss husbyggnadsteknik och räknade på hållfasthe-ten för trä, stål och betong. Sesedan hade vi grupparbeten och jobbade med ritningar på villor, lägenheter och kontor. Vi hade också mycket studiebesök och gästföreläsare som kom från arkitektkontor och byggbranschen.

Vad kan man göra efter utbildningen?
– Det är en ganska bred utbildning. Du kan jobba som till exempel konstruktör, platschef eller projektledare . Man kan välja sin egen nisch inom området. Jag valde själv att läsa vidare på en masterutbildning, samtidigt som jag jobbade på Peab.

*Idag arbetar Felicia som planarkitekt i Nacka kommun.

 

 

Fler exempel på vad före detta studenter gör idag?

Jessica Eliasson, förvaltare, Fastighetsaktiebolaget Norrporten

Anledningen till att jag valde LTH var för att de har ett stort utbud av utbildningar och kurser samt att LTH ligger i högt ranking bland de tekniska högskolorna. Från programmets sida finns ett stort engagemang för studenterna, och man hjälper och vägleder studenterna till att komma i kontakt med näringslivet. Generellt håller utbildningen en hög nivå och det finns stora valmöjligheter på vad man kan ”nischa” sig inom.

Direkt efter min utbildning fick jag min anställning på SWECO Architects AB som ingenjör. Efter 4 år fick jag en ny tjänst på Peab Sverige AB, där jag jobbade som projektledare. Efter 3 år på Peab var det dags för nya utmaningar. Jag fick möjlighet att utmana mig inom fastighetsbranschen, idag jobbar jag som förvaltare på fastighetsbolaget Norrporten i Helsingborg. Norrporten förvaltar, förädlar och utvecklar centralt belägna kommersiella fastigheter med hög kvalitet i tillväxtorter.

Som förvaltare ansvarar jag för planering, reparationer, underhåll och entreprenadupphandling m.m. Jag är även projektledare i större ombyggnationer samt arbetsledare för fastighetstekniker, som utför de olika praktiska sysslorna. Jag ansvarar också för budget och budgetuppföljning. Eftersom mina arbetsuppgifter är av väldigt olika slag och hela tiden breddas har jag stor fördel av min breda utbildning.

Jonas Holm, Uulas Arkitekter

Mina arbetsuppgifter varierar mellan att lösa tekniska detaljfrågor, ansöka om bygglov till att projektera fram färdiga bygglovshandlingar. Jag trivs mycket bra med både arbetet och mina kollegor. Här finns många spännande pojekt att arbeta med, förutom det nya köpcentrumet i Malmö - Entré - till exempel IKEA-varuhus och IDEON-området i Lund.

Jag har stor nytta av konstruktions- och installationsteknik från utbildningen när jag samarbetar med andra parter i byggbranschen. Och grunderna från AutoCAD är naturligtvis centrala för att kunna göra digitala ritningar.

Det roligaste med jobbet är att kunna se helheten, vara innovativ och arbeta i team. Man måste också kunna kommunicera väl mellan arbetskamrater, beställare och olika entreprenörer.