Bioteknik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Möt Klara Hammarstrand

Man får lära sig kemin bakom allting

Klara Hammarstrand
Se och lyssna på hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Rana Cheaib

När jag kom tillbaka till LTH fick jag hjälp av studie- och karriärvägledningen att hitta tillbaka till glädjen och rätt fokus i studierna. Det var till stor hjälp.

Rana Cheaib

Redan under andra året på gymnasiet fick Rana Cheaib veta om att LTH hade ett program inom hennes favoritområde - bioteknik. Hon tog ut sin examen som civilingenjör för ett par år sedan och har sedan dess arbetat på Tetra Pak, som livsmedelsteknolog.

Rana Cheaib spenderar en del av sin arbetstid i labben där hon gör olika analyser på livsmedel. Dessa handlar ofta om hur olika livsmedelsprodukter processas och paketeras på bästa sätt.

Alla produkterna är mer eller mindre flytande och det är många faktorer att ta hänsyn till, som exempelvis viskositet och partiklarnas storlek. Skillnader mellan olika livsmedel och dess egenskaper kan variera. Jämför till exempel tomatpuré och mjölk.

I rollen som försöksledare på Tetra Pak är Rana ansvarig för så kallade kundkörningar.

- Vi får kunder som vill testa eller utveckla nya produkter, och då är vår uppgift att hjälpa till med det. Vi planerar och utför olika försök och sammanställer analyserna i en rapport.

Sekretess är viktig för kunderna så det är inte alltid som Rana och hennes medarbetare vet vilken produkt hon analyserar. Men efter livsmedelstesterna får kunden en skriftlig rapport så att den kan gå vidare i utvecklingen och paketeringen av en viss produkt.

Rana gillar att arbeta i den internationella miljö som Tetra Pak är. Själv pratar hon både arabiska, svenska, engelska och franska, vilket är en stor fördel i arbetet.

Det var när Rana gick sitt andra år på gymnasiet som hon bestämde sig för vad hon ville läsa på universitetet.

-Det var under ett utvecklingssamtal med min mentor, som visste att mina favoritämnen var biologi, kemi och fysik, som jag fick veta att det fanns ett civilingenjörsprogram i bioteknik på LTH.

Sedan dess har hon vetat vilken utbildning som hon ville läsa och inom vilken bransch hon ville arbeta i framtiden.

Under studietiden på LTH behövde Rana komma ifrån vardagen och valde att ta en termins studieuppehåll för att åka till Libanon och läsa biologi.

- När jag kom tillbaka till LTH fick jag hjälp av studie- och karriärvägledningen att hitta tillbaka till glädjen och rätt fokus i studierna. Det var till stor hjälp.

Efter sin examen arbetade Rana en period med ensamkommande flyktingbarn. Ett givande jobb som också gav perspektiv på människors olika behov. Detta är något hon känner att hon har nytta av i sitt nuvarande arbete.

Rana har, sedan examen, även hunnit med att gifta sig och skaffa ett barn. Men någon längre föräldraledighet var det inte tal om. Efter ett par månader tog maken över så att hon kunde börja sitt arbete med att förbättra förpackning och kvalité av livsmedel på Tetra Pak.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Erik Bergman

Redan när jag var liten hade jag fått för mig att jag ville bli civilingenjör precis som min pappa – utan att jag hade nån aning om vad titeln innebar.

Erik Bergman

När det var dags att söka utbildning till högskolan hade jag utan någon vidare motivering bestämt att jag skulle uppfylla två krav: Jag skulle bli civilingenjör och jag skulle läsa i Lund. Att jag hamnade på Bioteknikprogrammet är rentav en slump!

Att hamna i en stad där studentlivet står i fokus är rena rama drömmen. Näringsliv, fritid och kultur i Lund är centrerat runt det faktum att nästan hälften av stadens invånare är studenter, och det finns ingen som tittar snett när hundratals lyckliga teknologer vandrar genom city iklädda färgglada overaller.

Bioteknik sträcker sig längre än vad man föreställer sig! Vid första anblick kan man tänka sig att programmet bara specificerar sig på biologi och teknik, men faktum är att man även lär sig avancerad matematik, fysik på stor och liten skala, processteknik och andra generella ingenjörskunskaper. Utöver detta blir man även expert inom kemi – ett ämne där många ingenjörer av annat ursprung ofta är ovana.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen