Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsvisning

1429097880

Exempel på fotorealistisk datorbild som datorgrafik-forskarna utvecklar med med hjälp av matematik och effektiva algoritmer. Snart är avbildningarna vi ser i datorn lika realistiska som de vi själva upplever i verkliga livet. I datorspelen ska omvandlingen gå så fort som möjlig, helst i realtid.
Tomas Akenine-Möller och grafikgruppen på LTH forskar om algoritmer och tekniker för att skapa så realistiska bilder som möjligt. Kronan som syns i bild är ett exempel på en sådan fotorealistisk datorbild. Ny publikation finns här.
– Vi eftersträvar fotorealism inom datorgrafiken och detta betyder att vi vill att bilden som vi räknar fram med hjälp av algoritmer i datorn så långt det är möjligt ska se ut som ett foto på samma riktiga objekt, säger Tomas Akenine-Möller.
På senare tid har en hel del av de fotorealistiska algoritmerna och teknikerna anpassats till realtidsgrafik i spel och filmer. I ett spel behövs det 50 till 100 bilder per sekund och om alla ska vara skapade med fotorealism krävs det många beräkningar. Samtidigt så tar det enormt mycket tid att beräkna fram en bild med absolut högsta kvalité, allt från minuter till timmar, enligt Tomas Akenine-Möller.
– Därför har vi stort intresse i att forska fram nya algoritmer som göra detta snabbare för att till slut kunna nå målet att all bildgenerering skall gå i realtid, det vill säga det skall ta 10-30 millisekunder per bild istället.
Målet är alltså att få datorn att undvika onödigt arbete också för att bildregenereringen ska dra så lite energi som möjligt så att batteriet, på exempelvis mobilen eller plattan, håller längre.
Länge har man behövt tumma en del på kvalitén för att nå realtidsprestanda, men bildkvalitén under de senaste 10 åren förbättrats avsevärt i många spel och det blir lite bättre för varje år, menar Tomas Akenine-Möller. Förbättringarna beror inte bara på att mjukvarualgoritmerna blir snabbare och smartare utan även på att grafikprocessorerna blir bättre och snabbare.
– Vi har lagt mycket forskning på att förbättra de tekniker som finns i kislet i grafikprocessorerna. Detta eftersom realtidsgrafik handlar om att använda sig av grafikprocessorer för att räkna fram bilder med så bra kvalité som möjligt.
Texten är en något kortad artikel skriven av Pia Romare som är publicerad i LU:s magasin Fokus Forskning.  Filmklippet visar 32 000 hårstrån.



Sidansvarig: Jonas.Wisbrant@cs.lth.se | 2019-02-19