Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsvisning

1386630000

Erik Westenius demonstrerar med en gest hur han styr en figur på en läsplatta som också syns filmad bakom honom. DU STÅR MED kladdiga fingrar, mitt i bakningen, när telefonen ringer. Varför kan jag inte ta emot samtalet med en gest? Detta behov kan snart vara löst, delvis tack vare ett examensarbete av Erik Westenius. Vid sin examination sent i oktober redogjorde han för flera andra situationer där en mobil eller surfplatta styrd av gester kan vara praktisk. Exempelvis för kirurger som behöver kontrollera något i datorn medan de står med blodiga handskar. Eller muséer som vill undvika smittorisken när besökare ”kladdar” på samma läsplattor.

Examinatorn Klas Nilsson tänkte genast på det han jobbar dagligen med, möjligheten att styra robotar utan att komma (för) nära dem.

Erik Westenus har läst teknisk fysik med datainriktning sedan 2008. Han berättade att allt började med ett sommarjobb på Sony Mobile förra sommaren som gick ut på att byta låt i Spotify med en gest.

– X-jobbet kom jag in på lite på ett bananskal. Tanken var att styra en mediaspelare från soffan fast utan fjärrkontroll och ändå byta låt i Spotify. Det tog formen av ett projekt kring datorseende där jag fick ganska fria tyglar. En kväll fick jag en idé och körde vidare på det spåret.

Eriks examensarbete har titeln ”Camera based Gesture Detection for Android Devices”. Det är utfört vid Sony Mobile med Per-Anders Aronsson och Jim Rasmusson som handledare. Akademisk handledare var Håkan Ardö från Matematikcentrum. Målet var alltså att kunna styra telefonen utan att röra den. Och att gärna använda Open CV i utvecklingen.

– Jag hade aldrig rört en androidtelefon innan och inte arbetat med datorseende, sa Erik.

Han har utgått från algoritmer för gestigenkänning som finns i Open CV och förenklat dem för en mobiltelefon. Dels har mobilen en begränsad kapacitet, dels ska det bara vara en servicefunktion som inte tar all processorkraft från viktigare program. ”Det ska kännas snappy”, sa Erik.

Med hjälp av att ett optiskt flöde kan punkter från en bild spåras till nästa. För dessa flödespunkter kan ett optiskt ”stängsel” skapas, en rad i en bild som känner av när något passerar. Med två stängsel kan en gest och dess riktning kännas av. En sammanhängande kontur av det som rör sig skapas genom att man subtraherar föregående bild från den nuvarande. Telefonen kan sedan tränas att känna igen mönster, upptäcka en hand och tolka en gest. Erik lyckades styra Spotify men ett par dagar före examensseminariet ändrade Spotify någon funktion så det inte längre gick att visa. Erik lyckades ersätta det med Sonys musiktjänst.

För att få veta mer om Erik och hur han upplevt sitt X-jobb stämde vi träff. Han kommer med en longboard under armen och berättar om alla aktiviteter han haft vid sidan av studierna, detta är en kille med full rulle!

Han är uppvuxen i Lund, son till en kärnforskare, läste natur på Polhemskolan och är bara 23 år gammal nästan färdig civilingenjör. Det som fattas är ett par tentor från trean som han hoppas hinna med före jul.

Eftersom han alltid haft lätt för sig i skolan och gillar matematik valde han att läsa teknisk fysik ”men sedan fick jag jobba lite mer än jag tänkt”. Men alltså inte mer än att han hunnit jobba med olika projekt bredvid.

Han programmerade i en Iphone en hel sommar och startade ett app-företag tillsammans med en kompis. ”Vi sålda några tusen appar och fick en bra erfarenhet”, säger han. Han har också varit webbdesigner och gjort ett faktureringsprogram. Senare har han jobbat halvtid på Sony Mobile och varit technical editor för en bok om operativsystemet Android

För ett år sedan fick Erik presentera sin X-jobbsidé för hela globala forskningsavdelningen på Sony Mobile, där han nu är anställd – och dess chef från Japan. Efter jullovet blev det ett officiellt examensarbete.

Ett misstag han gjorde under arbetet var att inte dokumentera ordentligt. Det har han fått lägga ner mycket tid på i efterhand för att kunna skriva sin rapport, vilket var rätt jobbigt.

– Det var kul annars, jag hade tur att hitta på några nya grejer, säger han anspråkslöst.

Om det bli någon fortsättning av projektet för hans del vet han inte. Andra har redan ”knackat på dörren”. Men den nya produkten kommer att släppas som Open source av Sony Mobile för dem som vill testa eller vidareutveckla den.

TEXT OCH FOTO: MATS NYGRENRelaterat:

Datavetenskap marknadsför Exjobben

LTH-nytt 2013:2 tema examensarbete



Källa:LTH-nytt 2013:2
Sidansvarig: Jonas.Wisbrant@cs.lth.se | 2019-02-19