lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Prisad innovatör från LTH

2015-12-02

Årets tekniker, SKAPA-priset, Edison Award och nu senast Årets Innovationstalang. Det är några av de många priser och utmärkelser som LTH-alumnen Mehrdad Mahdjoubi fått genom åren för sitt arbete med den snålspolande rymdduschen.

Världens mest vatteneffektiva dusch är ursprungligen ett examensarbete vid LTH. Idén till duschen fick Mehrdad Mahdjoubi när han skulle göra sitt examensarbete i industridesign, genom Lunds Tekniska Högskolas samarbete med Johnson Space Center i Houston. Duschen utvecklades för rymdfärder i regi av Nasa och har sedan dess uppmärksammats jorden runt.

CNN har gjort reportage om duschen, Försvarsmakten har investerat i bolaget, Skype-grundaren Niklas Zennström har också investerat. Listan kan göras lång. Nyligen var han med i en talkshow med Gina Dirawi på SVT, och igår vann han priset Årets Innovationstalang på Veckans Affärers framtidsdag.

De första installationerna gjordes på Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Enbart under de två första månaderna sparade ”Kallis” 100.000 liter vatten – ett slagkraftigt argument som gjort at kunderna nu står på kö.

Tack vare supereffektiv reningsteknologi, i form av ett filter med fibrer av elektropositivt nanoaluminum, kan ungefär 90 procent av vattnet och 80 procent av energin i duschvattnet återvinnas. Det gör det möjligt att duscha i åtta minuter med bara åtta liter vatten.

Veckans Affärer om Årets Innovationstalang

Vinnova om Årets Innovationstalang

Kungahuset med Prins Daniel och Mehrdad

Mehrdad i SVT:s talkshow

Vinnare av SKAPA-priset

LTH-nytt från 2011 om duschen

Duschen redo för massmarknaden