lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Elbilsägare kan bidra till mer stabil förnybar energimarknad

2017-03-09

Med bidraget "Är du laddad?" visar LTH-studenterna Anton Arbman Hansing och Per Wilhelmsson (mitten) hur det går att åstadkomma både en arbetsfri inkomst för bilägare och samhällsnytta i form av jämnare elpriser. Deras lösning introducerar delningsekonomin till elindustrin. Foto: Olof Ringmar

Ett av vinnarbidragen i den internationella studenttävlingen Sustainergies Cup adresserar en nyckelutmaning med omställningen till ökad andel förnybar energi: behovet av effektiv energilagring. LTH-studenterna Anton Arbman Hansing och Per Wilhelmsson tog sig an Energimyndighetens utmaning att möjliggöra framtidens hållbara energisystem.

Med bidraget "Är du laddad?" presenterar Anton Arbman Hansing och Per Wilhelmsson, som båda är intresserade av hållbar utveckling och studerar industriell ekonomi respektive teknisk matematik vid LTH, en innovation som inbegriper tjänsten "inGrid", som ännu är i analysstadiet och där tanken är att privata elbilsägare kan lagra energi i bilbatteriet när bilen står parkerad.

Lösningen skulle ge en arbetsfri inkomst för bilägare, men också samhällsnytta i form av jämnare elpriser, vilket i sin tur väntas göra förnybar energi mer konkurrenskraftig.

– Lösningen med tjänsten är rejält genomtänkt och tar ett kliv i rätt riktning i omställningen till ett förnybart energisamhälle. För oss har det varit viktigt att lösningen integrerar drivkrafter från de scenarier som vi identifierat i vår nya dialog om framtidens energi, och det gör verkligen "inGrid", säger Mattias Eriksson, direktör vid gd-sekretariatet på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

LTH-studenten Per Wilhelmsson är glad efter torsdagens offentliggörande av priset:

– Det är jätteroligt och trevligt att få arbetet bekräftat, vi har ju lagt ner mycket arbete och energi. Det är också roligt att se att det finns sådana här möjligheter inom hållbarhetsområdet, att idéer uppmuntras på det här sättet.

Hur det kom sig att ingenjörsstudenterna Per Wilhelmsson och Anton Arbman Hansing bestämde sig för att skapa bidraget "Är du laddad?"?

– Vi är ju båda engagerade i Lund Sustainable Engineers och har jobbat mycket med hållbarhet. Vi fick nys om tävlingen och hade en bra idé, så vi tyckte att vi kunde köra på den.

 

Tiina Meri

 

Fakta / Sustainergies Cup

År 2017 genomfördes innovationstävlingen Sustainergies Cup för sjunde gången. Tävlingen engagerade tusentals studenter mellan oktober 2016 och januari 2017. Arrangör är Sveriges största plattform för studenter och företag som vill samarbeta för hållbar utveckling, Sustainergies, tillsammans med Atlas Copco, Energimyndigheten och Skandia Fastigheter.

 

Läs pressmeddelandet från Energimyndigheten:

http://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2017/studentinnovation-kan-stabilisera-en-fornybar-energimarknad/