lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

LTH:s livsmedelsforskare vann Venture Cup

2012-06-14

Speximo - här i form av Fredrik Malmberg, Malin Sjöö, Anna Timgren och Marilyn Rayner. På bilden saknas Petr Dejmek.

Fyra livsmedelsforskare från Lunds Tekniska Högskola tog i kväll hem förstapriset i affärsplanstävlingen Venture Cup. Malin Sjöö, Marilyn Rayner, Anna Timgren och Petr Dejmek har genom sitt bolag Speximo utvecklat en miljövänlig hudkräm. Tillsammans med konsulten Fredrik Malmberg har de skrivit en vinnande affärsplan och åker därmed hem från Sverigefinalen i Göteborg 200.000 kronor rikare.

– Detta innebär en kvalitetsstämpel för oss, och eftersom prispengarna inte är öronmärkta så ger det en stor rörelsefrihet. Bland annat kommer vi att kunna ta in extern arbetskraft i bolaget, säger Malin Sjöö, medgrundare av Speximo.

Speximos hudkräm var det som fick juryn på fall – inte minst på grund av krämens ekologiska fokus. Genom att använda stärkelse från quinoa går det att blanda olja och vatten i hudkrämer på ett miljövänligare sätt än normalt. Företaget diskuterar nu affärer med hudkrämstillverkare och ingrediensföretag.

Forskarna höll tidigare på med att utveckla en inkapslingsmetod för fördröjd frisättning av exempelvis läkemedel. Speximos fokus är nu helt kosmetika och hudkräm, men Malin Sjöö stänger inte dörren för en eventuell breddning av bolagets verksamhet mot livsmedel och läkemedel.

Speximo har redan uppmärksammats en hel del i media – inte minst sedan Lunds universitets holdingbolag Luis gick in som delägare för en månad sedan. I senaste numret av LTH-nytt går det att läsa om när Speximo blev tvåa i den skånska regionfinalen av Venture Cup. Bolaget har även gått till final i Stiftelsen Skapas pristävling.

Läs gärna rapporten "Quinoa starch granules: a candidate for stabilising food-grade Pickering emulsions", som finns här.

Läs även mer om företaget ViscoSens, där Malin Sjöö är aktiv tillsammans med Christina Skjöldebrand och Elin Östman

Anders Frick