lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Bakterier ger sund mat utan tillsatser

Emma med sina bakterier i labbet

Tänk dig läcker, krämig mat som gör dig frisk och som är helt utan tillsatser. Med 29-åriga Emma Årskölds upptäckter kan det snart bli verklighet.

-  Jag hoppas att industrin använder mina rön, säger Emma, forskare och civilingenjör vid LTH.

Om en vecka blir hon doktor på sin forskning om bakterier, som utvecklar fantastiska hälsoeffekter och gör rinnande livsmedel tjockt. 

Emma i sitt LTH-laboratorium där hon arbetat med bakterierna

Emma Årsköld blev civilingenjör vid LTH i Lund 2002 och valde sedan att forska.

Hon var intresserad av mat särskilt för stressade nutidsmänniskor och valde att forska om bakterier som kan tillsättas till livsmedel för att ge det ett speciellt utseende, struktur, och extremt goda egenskaper.

– Meningen var att få fram livsmedel som inte behöver tillsatser av exempelvis djurprodukter för att bli krämiga, säger hon.

Emmma äter en fil, som hon hoppas kunna säljas i butikerna snart - en krämig produkt som gör dig frisk utan att den innehåller tillsatser andra än hennes bakterier

Under fem år har hon forskat ensam inom sitt projekt med bakterierna.

Hon har studerat hur två, redan kända mjölksyrabakterier beter sig och i vilken omgivning de utvecklas mest positivt.

- Jag har jobbat med EPS, exopolysackarider, enkla sockermolekyler som bildar en polymer, som kan göra att vätskor blir viskösa, dvs. tjocka och krämiga, säger hon. Tanken är att mjölksyrabakterierna ska kunna fungera som förtjockningsmedel samtidigt som de gör människor friska.

Emma upptäckte under vilka omständigheter de två mjölksyrabakterierna utvecklar sina goda egenskaper bäst; i vilka miljöer de gör livsmedlet tjockt och krämigt och samtidigt hälsosamt.

Hon hittade miljöer där hon lyckades få en mycket bra ökning av produktioner i båda bakteriestammarna.

För den ena (Pediococcus parvulus) fick hon upp till 30 gångers ökning och för den andra, (Lactobacillus reuteri), upp till 10 gånger – och detta bara genom att hon optimerade en process.

– Upp emot 30 gånger är mycket, säger hon, så mycket att det nu kan bli verkligt intressant för industrin.

De två bakteriestammar Emma forskat på ”ägs” av två olika företag, men hon säger att hennes sätt att tänka och arbeta fungerar lika bra på tusentals andra liknande bakterier.

– Det skulle vara en stor utmaning att själv få vara med ute i industrin och få arbeta enligt min forskning, säger hon.

Emma Årsköld forskar vid Kemiska institutionen, avdelningen för Teknisk Mikrobiologi vid LTH i Lund.

Hennes handledare är Ed van Niel och Peter Rådström vid avdelningen för teknisk mikrobiologi.

Emma Årsköld har arbetat med statliga medel från Vinnova

Disputationen äger rum

Fredagen den 30 mars kl 10.15 på Kemicentrum i Lund, Hörsal a, Getingevägen 60

Text: GUN LAURITZSON
Bilder: GUNNAR MENANDER