Hoppa till huvudinnehåll

Världsrekord för framtidens ingenjörer på LTH

Allting är möjligt om man jobbar tillsammans. Det är utgångspunkten för årets upplaga av ”Framtidens ingenjör” – ett koncept på Lunds Tekniska Högskola för att välkomna nya LTH-studenter. Under dagen med Framtidens ingenjör genomförs upplevelsebaserade övningar där personliga värderingar, styrkor och gruppdynamik utforskas. Dessutom sattes idag ett världsrekord i form av ett mänskligt kugghjul, med 750 deltagande framtida ingenjörer.

Anders Frick – Publicerad den 25 augusti 2015

Framtidens ingenjör genomförs i år för tredje året i rad. Dagen inleddes med föreläsningar och upplevelsebaserade övningar för att väcka en hunger efter medvetet självförverkligande. Under eftermiddagen kunde studenterna välja om de ville fortsätta att fördjupa sig i teorier, reflektera över dagen eller om de ville vara med och försöka slå världsrekord. Hela 750 studenter valde världsrekordförsöket, som kommer att skrivas in i Guiness rekordbok.

– Det tidigare rekordet låg på 250 personer, men eftersom vi är uppe i 750 innebär det att vi slår världsrekord, säger Elisabet Gersbro-Bülow, avdelningschef för studie- och karriärvägledningen på LTH.

Idén till att göra något nytt under mottagningsveckan föddes 2013 av de mottagningsansvariga, däribland föset på F-sektionen och Studie- och karriärvägledningen. Tillsammans med dåvarande LTH-studenten Johan Fredriksson utvecklades konceptet Framtidens ingenjör som sedan genomfördes med hjälp av studenter vid Technology Management.

Inspirerade av A-sektionens tidigare gruppdynamikdag var tanken att sätta ett större fokus på de mjuka variablerna när nya studenter välkomnades. Pilotprojektet genomfördes för civilingenjörsprogrammen teknisk fysik, teknisk matematik och teknisk nanovetenskap. Dagen blev en succé och genomförs i år i samarbete med organisationen World Values Initiative.

– Genom Framtidens ingenjör vill vi inspirera till mer värderingsdrivna individer, vilket leder till en bättre värld. Vi vill också visa att redan under andra dagen på LTH är allting möjligt - bara man samarbetar och tror på sig själv, säger projektledaren Björn Söderström till LTH-nytt.

Läs även om fjolårets kickoff