lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Historisk seger i Europas största ingenjörstävling

2013-08-14

I Warsawa: Jesper Tempel och Carl Henoch

John Jansson och Marcus Kylberg

Elektroteknik-studenterna fixar sin robotarm

Nyligen vann ett gäng LTH-studenter båda deltävlingarna i en omfattande tävling för ingenjörsstudenter, ”European Engineering Best Competition”, EBEC. Det är första gången samma lärosäte vinner båda tävlingsmomenten.

-          Jättekul, det visar att Lund hävdar sig bra också på en större arena, säger Jesper Tempel, student i industriell ekonomi, som tillsammans med tre lagkamrater från samma program vann det mer teoretiska momentet case study.

Studenter från elektrovetenskap vann det mer praktiskt orienterade team design-momentet.

Studenterna fick lösa riktiga problem som företagen sedan poängsatte. I fallstudie-tävlingen handlade de om energianvändning i samarbete med italienska Gestore Servizi Energetici, logistisk för transporter med polska avdelningen på IVECO, nyskapandet av en produktionsfabrik i södra Ryssland för Gillette i Procter & Gamble-koncernen samt att nyrenovera en välkänd tågstation i Berlin för Deutsche Bahn.

I den andra tävlingen fick studenterna utforma en månbil som skulle kunna landa säkert från en viss höjd och därefter greppa ett föremål på utmanande terräng. De fick också designa en robotarm som kunde flytta lådor och öppna en vattenflaska.

Finalen ägde rum i Warsawa från första till nionde augusti. Från början deltog 6500 studenter från 30 länder, av vilka 150 kvalificerade sig till finalen. Även i fjol vann ett lundalag från Industriell Ekonomi tävlingen i Case Study.

Tävlingen avgjordes genom att varje företag presenterar vinnaren för sin deltävling, därefter slogs poängsumman ihop och laget med flest poäng vann.

De fyra industriell ekonomi-studenterna i det vinnande case-laget:

  • Carl Henoch
  • Jesper Tempel
  • John Jansson
  • Marcus Kylberg

De fyra elektroteknik-studenterna i det vinnande team-design-laget:

  • Christopher Dahlin Rodin
  • Einar Vading
  • Gustav Enander
  • Marcus Andersson