Hoppa till huvudinnehåll

Succé för Science Slam på Gotlandsexport

– Publicerad den 18 July 2011

LTH:s Ulf Ellervik tävlar i Science Slam. I september är det tävlingdags i Vattenhallen.

Visst går det att tävla att hålla föreläsningar om forskning. ”Science Slam” heter tävlingsformen och har likheter med poesins motsvarighet Poetry Slam. Senast arrangerade Lunds universitet Science Slam i Almedalen på Gotland, vilket lockade rekordstor publik till Öresundshuset där tävlingen hölls. LTH:s Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, talade om kärlekens kemi och var en av de forskare som lockade fram allra mest applåder.

Ulf Ellervik är van att så på scen och brinner för att sprida kunskapen om kemi. I vintras fick Ulf det så kallade PI-priset för manuskriptet för sin kommande populärvetenskapliga bok Ond kemi.

Konceptet med Science Slam fortsätter också framöver. I Vattenhallen Science Center LTH kommer det att under fyra lördagar i september arrangeras en Science Slam-turnering mellan LTH:s institutioner. En segrare från varje institution går vidare till finalen på Teknikens Dag den 2 oktober, då en LTH-segrare utses. Domare, i samtliga fall, är allmänheten som besöker Vattenhallen. Alla som är 6 år eller äldre har rösträtt. Varje presentation är max 10 minuter lång.

Läs mer:

Science slam i Vattenhallen

Skånska Dagbladet om Ulf Ellervik, som även är föreståndare för Kemins år 2011

Marie Dacke vann Science Slam på Gotland

Wikipedia om Science Slam

Sveriges första mästare i Science Slam korad