Hoppa till huvudinnehåll

Stärkt i skrivandet i höst?

Massive Open Online Course, eller MOOC. I höst ges två sådana kurser i akademiskt skrivande vid Lunds universitet. Kurserna kan påbörjas vid flera tillfällen under hösten och är tänkta som resurser för både studenter och lärare.

– Publicerad den 29 augusti 2016

I september har två MOOC-kurser i akademiskt skrivande, utvecklade vid Lunds universitet, premiär. Kurserna är öppna för alla intresserade, men avsedda att framför allt vara resurser för universitetets studenter och lärare, och kommer att kunna påbörjas vid flera tillfällen under hösten.

Kursen ”Akademiskt skrivande” ges på svenska och riktar sig till dem som är eller snart ska bli studenter. Den är utvecklad av bland annat Susanne Pelger och Sara Santesson som arbetat med högskolepedagogiska kurser i kommunikationsträning vid Naturvetenskapliga fakulteten.

Kursen ”Writing in English at University” är tänkt för dem som skall påbörja ett större skrivprojekt och kan vara särskilt användbar för studenter som ska skriva på engelska, utan att ha det som modersmål. Kursen hänvisar ofta till materialet på internetsidan AWELU (Academic Writing in English at Lund University awelu.srv.lu.se) och huvudföreläsarna är lärare som undervisar i bland annat akademiskt skrivande på Engelska institutionen i Lund: Satu Manninen, Ellen Turner och Cecilia Wadsö Lecaros.

Lunds universitets biblioteksorganisation har också varit inblandad vid utveckling och testning av dessa MOOC-kurser i akademiskt skrivande.

På båda kurser finns föreläsningar av bibliotekarierna Nicolette Karst, Medicinska fakultetens bibliotek, och Fredrik Vanek, Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek. Kursansvarig för bägge kurser är undertecknad, Ebba Ruhe från LTHs bibliotek.

Ett uttalat syfte med MOOC-kurserna är även att utgöra hjälpmedel för lärare, som vill förbättra sina studenters akademiska skrivande. Lärare kan själva gå kurserna som fortbildning, utnyttja kursmaterialet, t ex inspelade korta föreläsningar, i sin egen undervisning eller helt enkelt uppmana behövande studenter att gå kurserna.

Text: Ebba Ruhe


För mer information gå in på www.lub.lu.se/service-och-verksamhet/studerandestod/akademiskt-skrivande/oppna-natbaserade-kurser