Hoppa till huvudinnehåll

Så kan universitetet bli mer tillgänligt

Med ganska små medel kan universitetet bli tillgängligt för alla. Det menar ett antal teknologer och industridesignstudenter som nyligen utformat prototyper på exempelvis inkluderande föreläsningssalar, interaktiva trappor och handfasta mingelbrickor.

– Publicerad den 26 september 2014

Kolla, vi sticker ner! I matteannexet, liksom i många andra hus, måste rullstolsburna ta sig till källarvåningen för att komma in i föreläsningssalen. Få vet att källarentrén fungerar precis lika bra som markplansdito. Kanske kan det här virtuella hålet ändra på det? En kamera avslöjar att ett interaktivt konstverk finns placerat på våningen nedanför. ”På så sätt hajar man till och lockas gå ner”, förklarar Maria O’Brian, industridesignstudent och en av studenterna bakom förslaget. Bild: Björn Fjaestad

Projekten kom till vid en kurs om universell design som LTH-avdelningen Certec sedan tio år ger för industridesignstudenter och vissa civilingenjörsprogram. Studentarbetena utgår från verkliga miljöer: Lundalänken, nya medicinhistoriska museet och Kulturen i Lund är exempel på tidigare års teman. I år fick alltså studenterna i uppdrag att förbättra sin egen universitetsmiljö.

– Kursen är en rolig kombination av teknologer och industridesignstudenter. Det händer mycket i mötena eftersom infallsvinklarna är så olika. Det är viktigt att mötet sker redan nu och inte först i arbetslivet, menar kursansvarige Håkan Neveryd.

Infocom-studenten Erik Alstersjö, som under kursen utvecklade en digital poster, instämmer.

– Det var oerhört intressant och lärorikt. Det blev många krockar när jag kom med mina programmeringskunskaper. Att man fick stötas och blötas med studenter som tänker annorlunda var det bästa, säger han.