Hoppa till huvudinnehåll

Populäraste civilingenjörsutbildningen

– Publicerad den 11 July 2011

Fredrik Oher, nöjd I-student.

Nervösa och förhoppningsfulla. Så känner sig antagligen tusentals unga svenskar dessa dagar. Den 14 och 15 juli kommer nämligen besked om vem som antagits till höstens universitetsutbildningar.

En av de mer populära utbildningarna är Industriell ekonomi vid Lunds Tekniska Högskola.  Med 611 förstahandsansökningar blev det årets mest sökta civilingenjörsutbildning i Sverige. Det är också den LTH-utbildning som lockar till sig flest ansökningar från Stockholm.

23-årige Fredrik Oher studerar Industriell ekonomi i Lund och är ordförande i programmets näringslivsutskott. Enligt honom är bra rykte en viktig förklaring till utbildningens popularitet.

– Vi har många nöjda studenter och sådant sprider sig. Det har gått väldigt bra för många av våra alumner. Sedan fick vi antagligen lite draghjälp av en undersökning från i våras, vilken visade att nyutexaminerade i Industriell ekonomi från LTH får högst ingångslön i landet. Den fick rätt stor spridning i media, säger han, och tillägger att ansökningstrycket har stigit stadigt de senaste fem åren.

Även Lunds rykte som studentstad spelar roll. Den bilden har förstärkts de senaste åren, anser han.

– Parallellt finns bilden av Lunds universitet som ett starkt forskningsuniversitet, vilken säkerligen fått draghjälp av beslutet om forskningsanläggningarna ESS och Max IV, tror han.

Själv är Fredrik Oher nöjd med sitt utbildningsval.

– Jag trivs mycket bra.  Man får träna upp sin analytiska förmåga och befinner sig samtidigt i en väldigt social miljö. Många som går på programmet är både väldigt ambitiösa och sociala. Det råder något av ”work hard, play hard-anda” här, säger Fredrik Oher.

Text och bild: Kristina Lindgärde

Läs mer om industriell ekonomi i Lund¨

Här kan man också plugga industriell ekonomi

För ytterligare frågor, kontakta Nina Reistad, programledare Industriell Ekonomi, 046-222 34 74, Nina.Reistad@fysik.lth.se

Alla antagningsbesked publiceras på studera.nu