Hoppa till huvudinnehåll

Pilot på distans

Drönare håller på att bli en angelägenhet för fler än militären och leksaksindustrin. På Trafikflyghög­skolan i Ljungbyhed startar nu Sveriges – och kanske världens – första utbildning för drönaroperatörer.

– Publicerad den 29 september 2017

Två män som styr en drönare.
Titta, den flyger! Flera drönare visades upp vid invigningen av den nya drönarutbildningen i Ljungbyhed. Foto: Kennet Ruona

Längst in i en av de enorma hangarerna på Ljungbyhed står brickor med landgångar på dukade bord. Ett femtiotal personer – blandade åldrar, mest män – samlas runt rostbiffsmörgåsar och lättöl medan småpratet stiger och studsar mellan det välvda taket och betonggolvet. Det är terminsstart och invigning av den nya utbildningen ”Kommersiell drönaroperatör”.

– Det här yrket, det blir en riktig helikopterdödare. Det kommer att anses som -miljö- och kapitalförstöring att flyga helikopter när en drönare kan göra samma uppdrag till en tiondel av priset, säger Janne Österwall som sökt sig till utbildningen efter att i flera år ha arbetat som yrkesofficer och helikopterpilot.

– Men till att börja med är det här förbannat skoj, säger han.

Janne Österwall tillhör en av de mer erfarna av de sammanlagt 35 antagna studenterna. Men känslan av att bryta ny mark är påtaglig hos många, liksom det nästan pojkaktiga teknikintresset.

Hela artikeln "Pilot på distans" i Lunds universitets magasin, LUM