Skip to main content

Operation Ventilation

I operationssalar krävs ren luft för att undvika bakteriell smittspridning under operationer. Nu har LTH-forskare utvärderat olika ventilationssystem i operationsmiljöer för att ge råd om vilken metod som mest effektivt hindrar luftburna bakterier från att spridas.

– Published 19 July 2018

Även om en operationsmiljö är väldigt ren finns luftburna bakterier i rummet. Dessa kan bland annat komma från hosta och från huden – varje timme sprider vi människor en miljon hudfragment omkring oss i luften som kan innehålla bakterier.

− Luftburna partiklar kan sväva länge i ett rum. Särskilt i operationsmiljöer är det extra viktigt att hitta effektiva metoder som transporterar bort partiklarna eftersom de annars kan infektera patienten, säger Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid Designvetenskaper, LTH.


Temperaturkontrollerad − att föredra

Hans forskarlag har studerat hur effektivt tre ventilationstyper minskar luftburna bakterier under ortopediska operationer vid Helsingborgs sjukhus. Ett nytt ventilationssystem baserat på ett temperaturkontrollerat luftflöde har jämförts med mer traditionella system som använder omblandande ventilation eller laminärflödestak.

− Den temperaturkontrollerade ventilationen använder ett jämförelsevis lågt luftflöde och transporterar mest effektivt bort luftburna bakterierna från hela rummet, säger Malin Alsved, doktorand i aerosolteknologi vid Designvetenskaper LTH, som också ingår i forskarlaget.


Energisnål och bullerfri ventilation

Att hålla luften i en operationsmiljö ren med hjälp av ventilationen är ofta energikrävande – en enda sal drar el som en medelstor svensk villa. Därför är det viktigt att använda ett system som både är energisnålt och minskar risken för smitta.

− Det här klarar den temperaturkontrollerade ventilationen väl. Den typen av ventilation skapade inte heller störande buller eller drag, vilket uppskattas av personalen, säger Jakob Löndahl.


Ökade risk för bakteriell smitta

Infektioner efter operationer riskerar att bli vanligare på grund av en ökad antibiotikaresistens, att människor lever längre och att fler opererar höfter, axlar och andra leder i högre åldrar. Bakteriell smitta efter ledoperationer kan få stora konsekvenser för patienter eftersom sådana infektioner tar lång tid att återhämta sig från.

− Långa behandlingstider är psykiskt påfrestande för patienten. Ibland går läkningen inte som planerat och kan rentav sluta i amputation. Vid sidan av lidandet kostar vårdrelaterade infektioner samhället 6,5 miljarder kronor per år, säger Malin Alsved.


Agera när sjukhus byggs och renoveras

Vad händer framöver? Jakob Löndahl ser ett momentum:

− Många sjukhus runtom i Sverige renoverar eller bygger nu nya operationsavdelningar. Vilken ventilation som då väljs spelar en stor roll för personalens arbetsmiljö, för energiförbrukningen och framför allt för renhet och hygien så att sårinfektioner kan undvikas.

JESSIKA SELLERGREN


Fakta | Tre typer av ventilation

  • Traditionell omblandande ventilation: Inflöde av ren och filtrerad luft, men utan att flödet har någon riktning.
  • Laminärflödestak: Har länge ansetts vara den bästa ventilationen för operationssalar och finns på de flesta sjukhus. Från mitten av taket ovanför operationsbordet kommer ett stort luftflöde med ren och filtrerad luft som är riktad neråt. Denna sorts ventilation använder väldigt höga luftflöden, och ger hög renhet kring patienten.
  • Temperaturkontrollerad ventilation: Ett nyligen utvecklat ventilationssystem som är installerat på flertalet sjukhus i Sverige. Ren och filtrerad luft som är 1.5° C kallare än omgivande luft kommer in i en cirkel i taket över operationsbordet. Temperaturskillnaden i rummet ger upphov till ett flöde riktat nedåt mot operationsbordet och därifrån ut mot rummets ytterkanter.

Forskningsprojektet har utförts av Aerosolteknologi vid Designvetenskaper, LTH, i samverkan med Helsingborgs lasarett. Projektet har finansierats av Energimyndigheten och Avidicare.