lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Tarmkanalen – matens resa genom kroppen

2016-10-13

Följ med på en resa genom hela matsmältningssystemet i Vattenhallen.

Vad består mat av, hur påverkar den oss och hur blir den till energi i våra celler? Svaret på dessa frågor och fler därtill ges på Vattenhallen Science Center i en utställning som invigs torsdagen den 13 oktober.

En ny, färgsprakande utställning i Vattenhallen tar med besökaren på en interaktiv resa genom matsmältningssystemet från munnen och hela vägen ner till ändtarmen. Syftet med utställningen är att bjuda på en upplevelse, väcka nyfikenhet och presentera vetenskapliga fakta om kost och hälsa på ett sätt som är lättförståeligt och roligt. Den tänkta målgruppen är i första hand barn och unga i åldrarna 10 till 18 år. 

Idén till utställningen föddes för flera år sedan hos livsmedelsforskarna Elin Östman, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet, och Caroline Linninge, docent vid Institutionen för livsmedelsteknik vid LTH. 

– Både Elin Östman och Caroline Linninge ville nå ut till allmänheten med sina forskningsresultat kring bakterieflorans betydelse för hälsan och hur livsstilsrelaterade sjukdomar som till exempel typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom kan förebyggas, säger Monica Almqvist, föreståndare för Vattenhallen Science Center.

Arbetet med att utforma och i detalj planera spel och miljöer inom utställningen utfördes av industridesignern Mirjam Mitternacht, och ett helt team av forskare, designers, ingenjörer, pedagoger, studenter, snickare och olika hantverkare har hjälpts åt att bygga den helt unika utställningen.

Vattenhallen Science Center finansieras i första hand av LTH och Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, men till utställningen om tarmkanalen har flera samarbetspartners bidragit. Flera stora donationer har kommit från bland andra Danone, Probi, Accus och Tetra Pak, men den största kommer från Sparbanken Skånes ägare, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. 

– Att väcka nyfikenhet hos barn och unga och stimulera till kunskap om naturvetenskapliga ämnen är något som Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta prioriterar. Därför är vi glada att kunna stödja den nya utställningen Tarmkanalen, och vi hoppas att många kommer att ta del av den, säger Nomie Gustafsson, VD på Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.

På frågan om varför utställningen om tarmkanalen är viktig svarar Monica Almqvist:
– Jag är glad att vi visar den eftersom den tar upp många aspekter på hur mat påverkar vår hälsa. Hur kosten påverkar tarmfloran och hur denna i sin tur kan påverka olika folksjukdomar är ett högaktuellt forskningsområde. Det är också roligt att vi kan vända oss till många olika besökare. Inte bara barn och ungdomar, utan också vuxna från ett flertal yrkesgrupper, exempelvis läkare, kockar, dietister och lärare i hemkunskap eller idrott, kan få möjligheten att komplettera sina kompetensutbildningar med ett interaktivt och lustfyllt moment. 

Utställningen invigdes den 13 oktober 2016 och väntas öppnas allmänheten våren 2017.