lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Barnbok ska väcka intresse för ingenjörsyrket

2015-08-31

Malin Yngvesson och Andrea Pettersson

De senaste två åren har ekosystemteknik-studenten Andrea Pettersson arbetet tätt ihop med industridesginstudenten Malin Yngvesson. Varför? De har producerat en barnbok tillsammans, "Inga och Leo löser allt" som vill uppmuntra barns mer uppfinningsrika sidor.

Nu är den klar och i förra veckan var det välbesökt boksläppsfest på Vattenhallen science center, där Andrea själv tidigare arbetat extra och kom på att skriva en bok för barn.

- Boken riktar sig till barn mellan 5-9 år. Tanken är att väcka intresse och nyfikenhet kring vad en ingenjör är och gör, berättar hon.

Under resans gång har de inte bara skrivit, slängt och gjort om på nytt ett otal gånger utan även gjort mycket research: Intervjuat lärare och bibliotikarier, haft workshops med barn och hämtat input från andra barnboksförfattare. Allt för att försöka hamna så rätt som möjligt.

- Nu när boken är färdig kommer vi att dela ut 150 gratisexemplar på utvalda skolor för att nå ut med inspiration till ännu fler barn. Vi riktar extra kraft på områden där man kan identifiera att en lägre andel läser vidare på högskolan.

Boken handlar i korthet om Inga som följer med sin pappa vaktmästaren till jobbet på LTH. Efter en stunds tråkig väntar beger hon sig på upptäcksfärd och träffar i roboten Väte. Det blir början på en fartfylld resa där Inga och Roboten får hjälpa med många människor, exempelvis Grädd-Gregor att bygga en gräddbullsförstorare.

LTH:s likabehandlingsgrupp har bistått med 126.250 kr för att stötta projektet som benämns Inga Ingenjör.

Bokens hemsida: ingaingenjor.se