Hoppa till huvudinnehåll

Nanoforskningens vagga – Fasta tillståndets fysik – firade 50 år

Vaggan och hjärtat för nanoforskningen i Lund – Avdelningen för fasta tillståndets fysik (FTF) på LTH – fyllde 50 år den 3 juni. Det firades i gästers sällskap, med besök i labbet och med tal och tårta.

– Publicerad den 15 juni 2016

Sedan starten 1966 har FTF vuxit från fyra personer (professor Hermann Grimmeiss var en av dessa) till dagens omkring 100 anställda, varav nästan 50 är doktorander. FTF har varit och är fortfarande hjärtat för NanoLund.

Under firandet samlades omkring 150 nuvarande och tidigare FTF-anställda och FTF-vänner för labbesök, tårta och tal från FTF:s avdelningsföreståndare Dan Hessman, Fysicums prefekt Knut Deppert, LTHs rektor Viktor Öwall och Per Eriksson, tidigare rektorn för Lund universitet.

Efteråt fick gästerna ta del av en tidsresa genom FTFs historia. FTFs grundare, Herman Grimmeiss, gav en överblick över FTFs första 25 år, och Lars Samuelson berättade om de följande 25 åren.

Slutligen siade professor Heiner Linke om framtiden för FTF:

Han sade att FTF också om 25 år lär fortsätta att träffas för att prata och dricka kaffe tillsammans. Men under de 50 år som gått har arbetssättet förändras väldigt mycket – och det lär fortsätta att förändras till följd av faktorer som globalisering och teknisk och digital utveckling. Om 25 år har FTF sannolikt flyttat till Science Village Scandinavia, förutspådde Heiner Linke.

Kvällen avslutades med middag och fest inpå småtimmarna.