Hoppa till huvudinnehåll

Molekyler med makt över mänsklig njutning

Kemiprofessor Ulf Ellervik gav den första föreläsningen under Lunds universitets jubileumskurs. Han visade njutningens molekyl – och berättade om en 18 månaders frist för de förälskade och inte sällan omdömeslösa.

– Publicerad den 20 January 2017

Intresset för den första jubileumsföreläsningen var mycket stort – så stort att alla åhörare beklagligtvis inte fick plats i Palaestras hörsal. Beslutet fattades därför att Ulf Ellervik skulle hålla föreläsningen ”Konsten att njuta” en andra gång, direkt efter den första och timmeslånga dragningen.

Marie Dacke, lektor i sinnesbiologi, hälsade tillsammans med kemiprofessor Ulf Ellervik, ett stort och hjärtligt välkommen till Jubileumskursen som ger lundensisk bildning. De båda är ansvariga för kursen som under elva månader bjuder på 36 föreläsningar och i dagsläget har fler än 500 deltagare.

– Vilken uppslutning, utbrast Marie Dacke, som påminde åhörarna om att se till att få stämplar i tentamensböckerna och hålla ett öga på Lunds universitets sajt mot bakgrund av att det framöver kan bli fråga om att skifta föreläsningssalar.


Firar 400 år på Brunnshög?

Eftersom ”Konsten att njuta” – den första i serien av föreläsningar inom ramen för Lunds universitets 350-årsjubileum – gavs i regi av LTH inledde Viktor Öwall, rektor för LTH, med en spaning om var universitetets nästa stora jubileum kommer att firas. LTH byggdes på Pålsjö ängar i början av 1960-talet, och idag byggs och färdigställs forskningsanläggningarna ESS och Max IV på Brunnshög.

– Var kommer vi att vara om 50 år, när LU firar 400 år? Då hoppas ju jag, och många med mig, att Lunds universitet också finns på plats på Brunnshög. Det jobbar vi för från LTH:s sida.


Ellervik visade njutningens atom

Vad är egentligen njutning? Ulf Ellervik, kemiprofessor vid LTH, började sin föreläsning med att berätta att mat, på hans personliga lista, delar förstaplatsen med kärlek. Konst och musik visade sig också ligga i topp, liksom att lata sig och att – faktiskt – utforska skräck.

– Vi primater kan uppskatta fara eftersom vi får en belöning om vi utforskar den. Genom evolutionen har vi tjänat på att utforska faran.

De sju dödssynderna har koppling till kemi, sade Ellervik. Frosseriet handlar exempelvis om glukos, vällust om testosteron, vrede om adrenalin.

– Bakom var och en av dödssynderna döljer sig spännande kemi.

Med hjälp av de fyra grundämnena kol (C), väte (H), syre (O) och kväve (N) går det att bygga nästan alla stora atomer, förklarade Ulf Ellervik och visade ett slags förenklade bilder av molekyler.

– Det här är njutningens molekyl – dopamin.


Förälskad – och omdömet stängs av

Varje gång människan gör något som är bra ur evolutionär synpunkt får hon en belöning, förklarade LTH-professorn.

– Därför är det inte konstigt att frosseri och vällust står högt på listan över dödssynder.

Ellervik resonerade kring dödssynden vällust – där förälskelsen är en del – och visade förälskelsens belöningscenter i hjärnan, liksom ett slags signalflöde mellan hjärncellceller.

Kärlek är dopamin, adrenalin och serotonin, berättade han. Dessa ämnen kan liknas vid en volymkontroll för känslor – de styr över humör, njutning, vakenhet, puls, aptit, kroppstemperatur.

Vid förälskelse går både dopamin och noradrenalin i taket, medan serotoninet går i botten. Hjärtat bankar, vi behöver inte äta, pulsen ökar, kroppstemperaturen höjs. Och omdömet stängs av. Inte i allmänhet, utan gentemot den person vi är förälskade i.

– Ni kan fortfarande köra bil, lugnade Ulf Ellervik sina åhörare.

Molekylerna liknar delvis droger. Och som med allt drogmissbruk utvecklar människan tolerans även mot förälskelse.

Efter i snitt 18 månader är alla nivåer normala igen. Så lång tid har vi människor på oss att träda in i nästa stadium av en parrelation. Substansen oxytocin – som kan bildas av sex men också av kramar – blev sist men inte minst i redogörelsen för njutningens kemi.


Tiina Meri

 

Se Ulf Ellerviks föreläsning "Konsten att njuta"

https://youtu.be/-Hlgu458mCo

Här kan du läsa mer om Jubileumskursen och om Lunds universitets 350-årsfirande.