Hoppa till huvudinnehåll

Mjölk till maten bra för blodsockret

– Publicerad den 23 januari 2012

Elin Östman

När vi äter mat med kolhydrater stiger sockerhalten i blodet varpå kroppen svarar med att producera insulin. Socker- och insulinhöjningen följs åt. Eller snarare: brukar följas åt. Forskare har nämligen upptäckt att kroppen reagerar annorlunda på mjölk. När vi dricker mjölk blir insulinsvaret högt, trots låg blodsockerhöjning.

Förklaringen är, har det visat sig, att mjölk innehåller en viss typ av proteiner. Just dessa proteiner, eller aminosyror, är otroligt snabba på att informera kroppen om att det snart kommer mjölksocker som ska tas om hand.

– Aminosyrorna agerar alltså proaktivt, kan man säga. Annars brukar det vara sockerhöjningen som sätter igång insulinproduktionen, säger Elin Östman, docent i Industriell näringslära vid Lunds Tekniska Högskola och verksam inom universitetets Antidiabetic Food Centre.
De snabba aminosyrorna bidrar alltså till en mer stabil, och därmed bra, blodsockerkurva.

Läs mer i ett pressmeddelande här.

Elin Östmans forskning presenteras vid ett seminarium inom Antidiabetic Food Centre den 23 januari. 

Fyra ytterligare forskare finns på plats för att presentera sina rön. Läs mer om deras resultat här:

Fet fisk och fiber skärper koncentration och minne

Med rätt kvällsfika äter du mindre lunch

Nypon sänker kolesterol och blodtryck

Råg inverkar på fettceller