Hoppa till huvudinnehåll

Många prisas på LTH:s examenshögtid

Onsdagen den 30 maj firar LTH studenter som tagit examen vid den högtidliga examenshögtiden i Universitetshusets aula. Samtidigt prisas ett avhandlingsarbete, fyra examensarbeten och en lärare.

– Publicerad den 29 May 2018

Våren 2018 är det omkring 200 nyutexaminerade civilingenjörer, masterstudenter, högskoleingenjörer och arkitekter som diplomeras på LTH:s examenshögtid i universitetsaulan.

Många internationella studenter har bjudit in sina familjer från när och fjärran. Examenshögtiden är uppdelad i två tillfällen, den första börjar kl 12 och det andra tillfället kl 16. Båda högtiderna livesänds på www.lth.se/stream så att nära och kära - i och utanför Sverige - som inte kan komma, har möjlighet att följa ceremonin på distans. Lena EK, hedersdoktor vid LTH och tidigare miljöminister, är högtidstalare.

Flera priset delas ut, bland annat delar Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta ut ett antal. Deras pris till särskilt framstående avhandling går till João Vieira, som utöver äran får 100 000 kronor. João Vieiras avhandling handlar om teoretiska och praktiska aspekter av en disruptiv teknologi för 5G-kommunikation, s.k. massiv MIMO. Teknologin bygger på att man har ett jättestort antal samarbetande antenner på basstationen, 100 eller kanske upp mot 500 i framtiden. Avhandlingen är flitigt nedladdad i Lunds universitets forskningsdatabas.

Enligt prismotiveringen är João Vieiras arbete "mycket framstående, ett unikt arbete som visat att det går att implementera en ny energi- och spektrumeffektiv kommunikationsteknologi, vilken kommer att vara en av hörnstenarna i den framtida 5G-standarden. Avhandlingsarbetet har bidragit till att sätta LTH på världskartan inom denna teknologi och har genererat många nya industri- och universitetssamarbeten både lokalt och internationellt".

Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta delar även ut två priser till LTH-studenters examensarbeten. Det första går till Hannah Rosenqvist och Tove Rydén Sonesson för examensarbetet ”Robust översvämningshantering under osäkerhet i framtida förtätning och klimatförändring – Ett förslag på beslutsanalys”. De får dela på 25 000 kronor.

Studenterna har bland annat utvecklat en analysmetod som just nu testas i ett område i västra Lund, där översvämningsproblem ibland förekommer. Examensarbetet har genomförts inom ramen för ett forskningsprojekt – SUrF (Sustainable Urban Flood Management) vid Lunds universitet.

Sparbanksstiftelsen Färs och Frostas andra studentpris, också detta på 25 000 kronor, går till Maëlle Ducreaux för examensarbetet ”Wind Unwind Port of Leith: Edinburgh Waterfront Regeneration”.

I sitt examensarbete har hon vänt blåsiga lägen till en fördel. Enligt motiveringen har hon ”visat prov på klimatsmart gestaltning i en väldigt väderutsatt kontext där drivkraften är att skapa publika platser där de rumsliga lösningarna drar fördel av sitt utsatta läge. Genom att noggrant studera hur man på olika sätt kan använda vind skapar Maëlle platsspecifika lösningar som både skapar identitet och rumsliga kvaliteter. ” 

Styrelsen för Lunds Tekniska Högskola har beslutat att tilldela Semhar Ghirmai stipendium från Karl-Erik Sahlbergs donation på 50 000:-. I sitt examensarbete har hon studerat blodsubstitut som efterfrågas allt mer i takt med att blod blir en stor bristvara runtom i världen.

Ur prismotiveringen: ”Hon har på ett imponerande sätt och i ett mycket komplext projekt, visat stor vetenskaplig skicklighet genom förmågan att bemästra ett stort antal tekniker. Hennes examensarbete har också fått stort internationellt erkännande och har i efterhand även publicerats i en tidskrift med hög vetenskaplig impact. ”

Också Sparbanksstiftelsen Skåne delar ut pris, på 25.000 kr, som i år går till Marcus Greiff. Detta arbete handlar om obemannade flygande farkoster och system för autonom flygning och är ett samarbete med företaget Bitcraze i Malmö.

I prismotiveringen anges att Marcus Greiff ”visat skicklig ingenjörsmässig förmåga att integrera teori och praktik och implementera resultaten i såväl hårdvara som mjukvara. Examensarbetet har resulterat i två kommersiella produkter, öppen källkod för quadcopterstyrning samt konferensbidrag till internationellt erkända konferenser.”

Till sist, delar Teknologkåren ut sitt pedagogiska pris som i år går till Anette Andersson, institutionen för maskinteknologi.

Ur motiveringen: Anette Andersson är som lärare pedagogisk, rättvis och trygghetsingivande. Föreläsningarna är väldisponerade och seminarierna är precis så tentamensförberedande som de bör vara. Anette bryr sig om studenternas åsikter kring undervisningen och försöker göra den mer intressant och verklighetsförankrad genom att ständigt utveckla innehållet. Anette tar sig den extra tiden som varje individ behöver och finns där för att svara på studenternas frågor”.