Hoppa till huvudinnehåll

Lokal handkassa ska underlätta kommersialiering

– Publicerad den 27 februari 2012

Att hitta finansiering för de tidiga forskningsnära faserna i kommersialiserings-processen är inte alltid lätt. Det är en av orsakerna till varför många forskare väljer att publicera istället för att patentera och kommersialisera sina forskningsresultat. Men tack vare nya projektmedel från Vinnova-programmet "Verifiering för tillväxt" ska det nu både gå enklare och snabbare för forskare att få täckning för kostnader som uppstår tidigt i projektets kommersialiseringsprocess.

– Den ökade tillgängligheten till finansiering i tidig fas gör att vi nu enklare kan göra en bedömning av projektets risker och kommersiella potential, säger Helena Ljusberg, affärsutvecklare på LUIS och regional projektledare för programmet.

Pengarna kommer dels att fungera som en lokal handkassa för innovationskontoren och dels som ett projektstöd som forskarna kan ansöka om. Varje projektbidrag kan maximalt omfatta 200 000 kronor och ska täcka kostnader såsom marknadsundersökningar, teknisk verifiering, nyhetsgranskning och patentering eller varumärkesskydd. Bidragen kommer däremot inte kunna användas för fortsatt forskning eller produktutveckling.

Läs mer på Luis hemsida.