Hoppa till huvudinnehåll

Labbet som lockar

När öppna visningar ges i robotlabbet är platserna slut innan du hunnit säga robotik. Hos skolor och allmänhet är intresset för besök i LTH:s robotkvarter enormt. Vad är det med robotiken som fascinerar så?

– Publicerad den 21 februari 2019

Anders Robertsson, professor i reglerteknik och ansvarig för RobotLab på LTH:

"Hos oss samlas forskare från vitt skilda områden. Vi möts i gemensamma, tvärvetenskapliga projekt som vi tar oss an ur ett holistiskt perspektiv. I de praktiska tillämpningarna som utförs i labbet kombineras de olika forskningsområdenas delar. Var och en kan delarna vara svåra att få en uppfattning om, men tillsammans skapar de en konkret helhet. 

Till exempel är det ofta lättare att förstå, bedöma och ta till sig digitaliseringens olika delar via en robots utförda uppgifter. Om en dator laggar är det inte så spännande att titta på. Men om en robot gör en oavsiktlig paus mitt i en rörelse syns det tydligt, och konsekvenserna blir uppenbara. Den är helt enkelt ett tacksamt verktyg för åskådliggörandet av tillämpad forskning. 

Att många människor redan har en föreställning om robotar via populärkulturen väcker så klart en generell nyfikenhet för robotar. Dessutom sker någonstans en identifikation med roboten, tack vare dess människoliknande egenskaper. Inte minst när det gäller de nya tvåarmade robotarna, så kallade kollaborativa robotar. 

Humanoida science fiction-robotar kan tyckas vara långt ifrån de industriella robotar vi ofta använder. Men det stämmer inte riktigt. Dialogen mellan människa och maskin är en viktig del i att göra alla robotar lättanvända och nyttiga, oavsett var roboten verkar och hur den ser ut."

Berättat för Sara Hängsel
Foto: Håkan Kogg Röjder