Hoppa till huvudinnehåll

Klimatsmart EU-satsning på elektriska vägar

– Publicerad den 22 juli 2011

Ett av LTH:s forskningsprojekt som omfattar elektriska vägar har tilldelats 729 000 euro, motsvarande 6,6 miljoner kronor. Pengarna kommer från EU-kommissionens specialsatsning på miljöprojekt, Life+.

Forskarna ska ladda fordon under drift med hjälp av elektriska slingor i vägbanan. En utmaning för den så kallade slide-in-tekniken är hur avtagaren till den elektriska ledaren kopplas in och ur under tiden som fordonet kör. Just det här projektet kommer att använda de elektriska ledningar som används av kollektivtrafik i Landskrona.

I förlängningen kommer även andra fordon, såsom bilar och bussar, att kunna använda tekniken. En utvidgning av konceptet är att ladda fordon via induktion och på så sätt slippa fysisk kontakt mellan ledare och fordon.

– Alla vägtransporter kan göras elektriska. Det här är första steget mot helt nytt sätt att tänka när det gäller transporter på väg, säger Sten Wandel, som är en av forskarna i projektet.

Den 1 september drar projektet igång. I projektet samarbetar LTH:s forskare med Volvo, Skånetrafiken, Epsilon, Eon och Motivationshuset.

Inom ramen för Life+ delades totalt 244 miljoner euro ut till 183 projekt. Sju av projekten finns i Sverige. Life+ är EU:s finansiella instrument för miljön och har en total budget på 2,143 miljarder euro för perioden 2007–2013.

Läs mer om elektriska vägar i artikeln om Mats Alaküla i senaste numret av LTH-nytt:

Driver lastbilar med el