Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiskt sjukhus samarbetar med cancerforskare

Ledningen för ett av Kinas främsta cancersjukhus, Tianjin Medical University Cancer Institute & Hospital (TMUCIH), besökte LTH tidigare i vår. Här sammanstrålade de med forskare från CREATE Health för att diskutera ett pågående samarbete inom pancreascancer (bukspottskörtelcancer).

– Publicerad den 10 juni 2015

Carl Borrebaeck till vänster med LU-kollegor och kinesiska samarbetspartners.

Under det senaste året har forskarna testat en egenutvecklad teknik för att tidigt spåra denna svårbotliga cancerform på kinesiska patienter. Samarbetet med kinesiska läkare och forskare har fallit mycket väl ut och en gemensam vetenskaplig artikel är på gång.

– Det här bygger på ett av Lunds universitets första life science-avtal med Kina, berättar Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi, och tillägger att ett liknande projekt inom äggstockscancer planerades vid besöket.

Vinsten med att samarbeta med ett mycket stort och välorganiserat kinesiskt sjukhus är inte endast att lundaforskarna får chans att testa sin teknik på stora patientgrupper. I och med att medicineringen i framtiden förmodligen alltmer kommer att anpassas efter patientens genetiska förutsättningar (”personalized medicine”), får man genom globala samarbeten också chans att utröna om diagnostiken skiljer sig mellan kaukaser och asiater. I fallet med tidig diagnostik av pancreascancer verkar inte detta spela någon roll.

Sjukhuschefen från TMUCIH, Ping Wang, är också nöjd.

– Lunds universitet är världsberömt för sin innovativa, tvärvetenskapliga miljö. Dessutom underlättar det att samarbetet med andra aktörer i regionen fungerar väl, säger han berömmande och tillägger att han hoppas att samarbetet i framtiden också omfattar doktorand- och studentutbyten.

Samarbetet startade efter att Invest in Skåne år 2012 initierade och planerade besök på 16 olika cancersjukhus i Kina.

Text & foto: Kristina Lindgärde

Artikeln har publicerats i Lunds universitets magasin, LUM. Läs fler artiklar här.