Hoppa till huvudinnehåll

”Ingen risk att MAX IV blir utan användare”

För tredje gången var det fullsatt i salen när Tetra Paks anställda under ett frukostmöte fick lyssna till forskare från Lunds universitet. Den här gången var ämnet Max IV-laboratoriet och de möjligheter som öppnar sig med den nya forskningsanläggningen.

– Publicerad den 21 september 2016

Lunds universitet och Tetra Pak har inlett ett samarbete, Industry Meets Academy, där forskare håller föreläsningar för anställda på Tetra Pak – Science and Innovation Talks.

Avsikten med dessa fördjupande samtal mellan akademi och industri är att kontaktytorna ska bli fler – och att samverkan ska bidra till att utveckla spjutspetskompetenser hos båda.

Under ett tredje Science and Innovation Talk berättade Magnus Larsson, Industrial Liaison Officer vid MAX IV, om vilka möjligheter som finns och kommer att finnas för företag att använda sig av den nya synkrotonljusanläggningen i Lund.

– Framöver väntar vi oss ungefär två tusen användare per år. Vi är till för dem som kommer hit för att göra experiment, och vi vill öppna för mer industriell användning av anläggningen, sade Magnus Larsson.

Den stora acceleratorringen vid Max IV väntas vara helt klar under 2018, då ska också anläggningens första 13 så kallade strålrör vara tagna i bruk.

Conny Såthe, som är anställd av Lunds universitet och forskar vid Max IV-laboratoriet, redogjorde för vilka olika typer experiment som forskare och företag kan dra nytta av.

– Max IV är en bred verktygslåda. Här går mätningarna snabbare, vi kan se och studera processer. Vi kan dra fler slutsatser och förfina experiment, sade han.

Runtomkring i världen finns idag omkring 50 synkrotronljusanläggningar. Vid Max IV blir kvaliteten på ljusstrålen högre än någon annan stans, och experiment kan därför göras på kortare tid.

– Anläggningarna är alltid fullbokade. Så det är ingen risk att vi blir utan användare, sade Conny Såthe.
Han framhöll att Max IV ska vara tillgängligt inte bara för forskare utan också för företag som Tetra Pak:

– Även om vi forskare älskar att uppehålla oss vid strålrören är det viktigt att vi hjälper er, och att vi breddar användningen av Max IV så ni kan komma till oss och göra experiment. Om vi inte svarar på mejl ska ni klaga hos våra chefer.

Annika Olsson, vicerektor med ansvar för samverkan och innovation vid LTH, avslutade med att uppmana Tetra Paks anställda att höra av sig om de behöver komma i kontakt med forskare vid universitetet.

– Jag guidar er gärna, sade Annika Olsson.

Nästa Science and Innovation Talk handlar om digitalisering och äger rum den 5 december.

 

Tiina Meri

 

Fakta / Max IV

Max IV är ett slags mikroskop. Men ljuskällan har en energi som är mycket högre och en stråle som är intensivare än någon annan i världen.

Med synkrotronljusets korta våglängder kan man få syn på detaljer som annars är omöjliga att se. Den intensiva strålen visar hur atomer och molekyler binds till varandra och låter oss förstå mer om livet och materialen.

Vid Max IV används olika tekniker: avbildning, spektroskopi och spridning. Ofta kombineras de.

 


Läs mer / Science and Innovation Talks

http://www.lum.lu.se/lth-forskare-moter-industrin-runt-vetenskapliga-samtal/