Hoppa till huvudinnehåll

Guldkantad finansiering till tvärvetenskaplig forskare

– Publicerad den 14 november 2011

Lars-Erik Wernersson

När grundforskning i fysik möter den mer tillämpade elektrovetenskapen uppstår ljuv musik. Åtminstone har det varit så för Lars-Erik Wernersson, professor i Nanoelektronik.

– När de elektroniska tillämpningarna krymper smälter fysiken och elektrovetenskapen samman. Det är oerhört spännande, och man vet inte alltid på förhand var man hamnar, säger han.

Nyligen fick han en prestigefull finansiering från Stiftelsen för strategisk forskning. Jämte åtta andra svenska forskare får han 10 miljoner kronor och, kanske framförallt, det erkännande som det innebär att ha blivit utvald till ”Framgångsrik forskningsledare”.
 
Programmet var öppet att söka för alla de 38 forskare som tidigare fått SSF:s snarlika finansiering ”Framtidens forskningsledare”. Den senare varianten fick Lars-Erik Wernersson år 2005 för att utveckla nanoelektronik med hög hastighet och liten effektförbrukning.
 
En bidragande faktor till att just han lyckades kamma hem en ytterligare finansiering beror på till stor del på målmedvetenhet, tror han själv.

– Dessutom har jag haft nära kontakt med industrin, bland annat svenska företag samt IBM och TSMC. Då får man mycket med sig hem, både i form av kunskap och problemställningar, säger han.
 
Redan idag leder han en forskargrupp på femton personer. För det senaste tillskottet siktar han på att anställa ytterligare två seniora forskare och en doktorand.