Hoppa till huvudinnehåll

Glimtar från 40 år med livsmedelsutbildning på LTH

Nu firar den livsmedelstekniska utbildningen vid LTH 40 år, vilket Nils-Bo Nilsson och Margareta Nelke uppmärksammar i en bok. Boken bär namnet ”YTH-livsmedel 40 år: Livsmedelsteknisk högskoleutbildning, möte mellan bransch och akademi”. Den ger djupa insikter i allt från när utbildningen startade 1975 i Alnarp till det upphävda antagningsstoppet 2015.

– Publicerad den 19 juli 2016

Nils-Bo Nilsson har arbetat med utbildningen som lärare och programledare mellan åren 1977 och 2013. Margareta Nelke är bibliotekarie och har arbetat som informationsspecialist på Alfa-Laval och Tetra Pak i 20 år. Nu har de båda gått i pension och ville tillsammans dokumentera utbildningen, inte minst med anledning av 40-årjubiléet. I ”YTH-livsmedel 40 år: Livsmedelsteknisk högskoleutbildning, möte mellan bransch och akademi” intervjuas ett 30-tal personer, allt från lärare och före detta studenter till företrädare för livsmedelsbranschen och andra nyckelpersoner.

– Ett antagningskrav var och är yrkeserfarenhet inom livsmedelsbranschen och det innebär att medelåldern är högre, 30-35 år, än för de flesta andra studenter. För många är det åtskilliga år sedan de satt på skolbänken. Syftet med utbildningen var från början att bygga på praktiska färdigheter med teoretiska kunskaper. I och med att studenterna har sin yrkeserfarenhet blir det lättare för dem att ta till sig det teoretiska under förutsättning att undervisningen är verklighetsanknuten, säger Nils-Bo Nilsson.

Lärarna på utbildningen har under åren jobbat mycket med att anpassa pedagogiken till den speciella studentgruppen. Tidigt infördes projektarbeten och temaundervisning och så småningom även problembaserat lärande.

– Genomströmningen har alltid varit jämförelsevis hög och de flesta har fått inte bara jobb utan också bättre jobb efter utbildningen, säger han.

Genom åren har utbildningen varit förlagd till såväl Alnarp (1975-1985) som Lund och Helsingborg (2001-2013). Några av utbildningens väsentligaste händelser återfinns i tidslinjen här intill. Ett av dessa var införskaffandet av ett bryggeri. Med SL-stiftelsen som finansiär köptes ett 30-litersbryggeri från Tankki Oy i Finland, vilket gjorde LTH till Sveriges första tekniska högskola med eget bryggeri.

– Brygga öl är en livsmedelstillverkning där man pedagogiskt kan illustrera många olika processer och på ett pedagogiskt sätt illustrera åtskilliga livsmedelskemiska fenomen. Eftersom ölprocessen kräver mikroorganismer måste även mikrobiologisk teori användas och de framställda produkterna ska utvärderas, vilket kan ske både livsmedelskemisk och sensoriskt, säger Nils-Bo Nilsson.

En annan händelse som måhända inte hade så stor utbildningsmässig påverkan, men ändå var minnesvärd var i mitten av 1980-talet då Nils-Bo Nilsson vid en kursavslutning fick en levande griskulting som avslutningspresent av studenterna. 

– Det var oväntat och inte helt oproblematiskt. Första natten hade vi den på ett labb på Kemicentrum, hoppas att det är preskriberat nu, haha, men sedan kunde vi ta den till vår sommarstuga utanför Hästveda. Vi byggde en inhägnad med ett litet skjul och där bodde grisen Grizzly och sonen Nils-Ola hela sommaren. Grizzly var mycket trevlig och tillgiven, men det gick inte att gå ut med den i sele eftersom den var alldeles för stark. När sommarlovet var slut fick Grizzly plats i en stia hos grannen, säger Margareta Nelke.

Anders Frick

Milstolpar i YTH-livsmedels historia:

1975 Utbildningen startar i Alnarp
1977 Utbildningen permanentas
1985 Flytt från Alnarp till Lunds universitet
1987 YTH Storhushålls- och restauranglinjen startar
1997 Utbildningen utökas från tre till fyra terminer
2001 Flytt från Lund till Helsingborg
2002 Studenter från livsmedelsbutiker blir behöriga
2003 Ett undervisnings- och forskningsbryggeri köps in
2007 Från YTH-utbildning till generell högskoleutbildning
2007 Nya förkunskapskrav och ny kursindelning
2011 Anhållan om att inrätta en kandidatexamen
2013 Beslut om antagningsstopp och flytt till Lund
2014 Beslut om att antagningen ska återupptas

Källa: Boken YTH-livsmedel 40 år, möte mellan bransch och akademi, av Margareta Nelke och Nils-Bo Nilsson.