lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Fira jul med LTH:s julkalender för tionde året i rad

2016-11-28

För tionde året i rad: LTHs julkalender!

Ina Rehnholm, Ingrid Odlén och Hans-Christian Nilsson är upphovsstudenter till årets kalender.

På med tomteluva och skyddsglasögon, för nu är det julkalender igen! För tionde året i ordningen har LTH-teknologer via 24 kortfilmer experimenterat fram en vetenskaplig julkalender. På ett pedagogiskt sätt och med en lättsam ton, bjuds tittaren varje dag fram till julafton på en inblick i tekniska och naturvetenskapliga fenomenen.

Blir man snäll av pepparkakor? Varför blir vi olyckligt kära, och vad kan vi göra åt det? Varför får vi russinfingrar av att bada? Och hur formas egentligen en tanke?

LTH:s julkalender bjuder på en stor vetenskaplig variation, men med den tydliga röda tråden att den knyter an till tittarens vardagsliv.

- Många av luckorna tar sig an vardagliga frågor och myter, som många säkert stött på. Vi vill komma så nära vardagen och tittaren som möjligt, trots att det är vetenskapliga experiment vi ägnar oss åt, säger Ingrid Odlén, som tillsammans med Hans-Christian Nilsson och Ina Rehnholm är upphovsstudenter till årets kalender.

De läser alla till civilingenjörer på LTH. Hans-Christian Nilsson och Ingrid Odlén studerar teknisk fysik, och Ina Rehnholm teknisk nanovetenskap.

LTH:s julkalender, som i år alltså är inne på sitt tionde år, följs varje år av tiotusentals skolungdomar i Sverige.

Du hittar årets kalender på www.lth.se/julkalender/2016

Kalendern publiceras även i följande kanaler: