Hoppa till huvudinnehåll

Finner flaskhalsar på akuten

Modern positioneringsteknik ska hjälpa akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund att hitta flaskhalsar i verksamheten. Här finns enorma möjligheter framåt, säger Fredrik Nilsask från Institutionen för datavetenskap vid LTH.

– Publicerad den 27 september 2016

Forskningsprojektet Tag On ska pågå i två år och är ett samarbete mellan forskningsinstitutet MAPCI (en förkortning för The Mobile and Pervasive Computing Institute at Lunds University) och Sony Mobile i Lund, Region Skåne, Malmö högskola, konsultbolaget KnowIt och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Förutom att tagga utrustning på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund – i syfte att personal ska slippa ödsla tid på att leta efter den – har projektet också testat att sätta sändare på en del anställda för att se hur deras rörelsemönster ser ut.

Snart är det dags för nästa steg, berättar Fredrik Nilsask, projektledare vid MAPCI och processutvecklare vid Institutionen för datavetenskap på LTH, i ett inslag i Sveriges Radio den 27 september.

– Nu håller vi på att planera ett patientflödestest, där patienter anonymt och frivilligt ska spåras för att vi ska kunna se övergripande rörelser.

Forskarna vill se om det finns några flaskhalsar, om patienter får vänta en längre tid på speciella ställen. Därefter gäller det, menar Fredrik Nilsask, att dra slutsatser och göra systemet bättre.

 

Här kan du höra SR-inslaget om MAPCI.