Hoppa till huvudinnehåll

”Ett tips var att tidigt hitta intressanta slutanvändare”

Nyligen ägde Micronano System Workshop 2016 rum i Lund. Enligt professor Jonas Tegenfeldt framkom en del intressanta nyheter under den interdisciplinära konferensen – och vad deltagarna fick med sig var också matnyttiga råd om hur forskning kan komma till praktisk nytta genom kommersialisering.

– Publicerad den 30 maj 2016

Jonas Tegenfeldt, professor i fasta tillståndets fysik, ledde organiserandet av mikronanokonferensen som i mitten av maj samlade deltagare med mikro- och nanosystemintresse från många länder.

– Att lyssna till professor Andreas Hierlemann från ETH i Schweiz var fascinerande. Med hjälp av så kallade micro electrode arrays, MEA, har man i hans labb kunnat följa kommunikationen mellan nervceller i realtid och över mycket långa tidsperioder. I dagsläget äger experimenten rum in vitro, det vill säga med enstaka celler, men det ska bli spännande att se när tekniken används in vivo, det vill säga i levande djur.

Under paneldebatten – där Ebba Fåhraeus, VD för Lund Life Science Incubator, Christoph Langhammer, docent vid Chalmers, professor Amy Herr från Berkeley och professor Andreas Hierlemann från ETH Zürich deltog – fick deltagarna ta emot tips och råd när det gäller att få till stånd att genomföra och få praktisk nytta av forskningen.

– Det är ju alltid svårt att balansera det akademiska arbetets krav på publicering med kommersialiseringens krav på sekretess, och i ett senare skede patent. Ett bra tips som vi fick var att redan i ett tidigt skede hitta intressanta slutanvändare. Det underlättar både vad gäller att anpassa produkten till de faktiska problem som finns, och för att skapa en trovärdighet när man söker finansiering. Med lite tur kan slutanvändaren bistå med finansiering.

Ett annat tips var enligt Jonas Tegenfeldt att inte vara alltför hemlighetsfull och att inte att försöka göra allt själv.

– Det lönar sig att, inom rimliga gränser, tala med folk för att kunna ingå partnerskap och skapa ett bra team med den nödvändiga kompetensen.

Enligt professor Jonas Tegelfeldt var en stor fördel med konferensen att den verkligen blev interdisciplinär.

– Vi hade en bra bredd på bidragen. Det presenterades resultat inom allt från terahertz-baserad avbildning till ren biologi. Forskare och andra aktörer från vitt skilda fält träffades och kunde utbyta erfarenheter. Sådant är alltid nyttigt!

 

Tiina Meri

 

FAKTA / Micronano System Workshop

Micronano System Workshop (MSW) arrangerades första gången 1994 i Uppsala. Därefter har MSW hållits vartannat år i olika städer i Sverige. MSW 2016 ägde rum 17–18 maj på Medicon Village i Lund.

 

FAKTA / Den internationella programkommittén

Professor Jonas Tegenfeldt, Lund University

Professor Thomas Laurell, Lund University

Associate Professor Christelle Prinz, Lund University

Professor Heiner Linke, Lund University

Professor Peter Enoksson, Chalmers Technical University

Professor Klas Hjort, Uppsala University

Professor Göran Stemme, KTH, Royal Institute of Technology

Professor Sami Fransilla, Aalto University

Professor Pasi Kallio, Tampere University of Technology

Professor Per Øhlckers, Vestfold University College

Professor Robin Ras, Aalto University

Associate Professor Cristina Rusu, Acreo

 

Mer om konferensen

www.delegia.com/msw2016