Hoppa till huvudinnehåll

Donation ger skjuts åt forskning som tar helhetsgrepp på tumörer

Forskare från fyra fakulteter vid Lunds universitet samlar sin expertkunskap för att studera cancer ur flera perspektiv. Målet är bättre och tidigare metoder för diagnos och behandling, och att patienter snabbt ska gynnas av resultaten. Det så kallade MAD for Cancer-programmet får 2 miljoner kronor från Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.

– Publicerad den 19 mars 2016


Professor Carl Borrebaeck, som leder programmet gläds åt tillskottet till den cancerforskning som samlar kunskap från flera expertområden och utgår från synen att tumörer är levande organ där alla celler påverkar tumörens tillväxt och där det inte räcker med att bekämpa enbart cancerceller.

-         - Donationen ger oss en möjlighet att snabbare inleda fler studier inom tidig diagnostik och terapeutiska strategier, säger han.

MAD for Cancer-programmet omfattar både biologiska och psykologiska angreppssätt och har målsättningen att förändra cancervården – inte för kommande generationer utan för dagens.

-         -  Stödet ger en rejäl skjuts framåt när vi startar programmet. Det är positivt att stiftelsen är visionär och brett stödjer denna stora satsning på cancer, säger professor Carl Borrebaeck.

MAD for Cancer-programmet syftar till att skapa nya, innovativa lösningar när det gäller att förebygga, diagnostisera och behandla cancer – och tillvägagångssättet är att kombinera expertis från åtta olika områden av cancerforskning: genomik, proteomik, målinriktad terapi, molekylär diagnostik, kemisk biologi, stromabiologi, psykologisk motståndskraft och cancerstamceller.

Inom programmet finns gedigen erfarenhet och kompetensen att snabbt nå ut med forskningen till klinik och därmed till patienterna. Annars är detta ofta en tidskrävande process, framhåller Carl Borrebaeck.

Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande har som ändamål att främja den forskning inom framför allt medicin och andra livsvetenskaper som leder till att hälsovård, utveckling, innovation och samhällsbyggande i Skåne gynnas. Grundaren Mats Paulsson förklarar beslutet:

-          - En snabb diagnos och en behandling anpassad för individen är ovärderligt för cancerpatienten. MAD for Cancer-programmet arbetar för att tiden från forskning till patientnytta ska kortas. Det vill vi stödja.

 

Tiina Meri

 

Fakta / Make a Difference for Cancer

MAD for Cancer, eller Make a Difference for Cancer, startades 2014 och är ett tvärvetenskapligt program vid Lunds universitet och Medicon Village. Programmet sträcker sig över den medicinska, naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och tekniska fakulteten och finansieras genom en kombination av donationer och riktade ansökningar.

Under det senaste årtiondet har det blivit uppenbart för forskare att en tumör inte längre kan betraktas enbart som en samling av cancerceller, utan att den snarare utgör ett organ i sig själv. Det har lett forskare inom MAD for Cancer-programmet till slutsatsen att den enda framgångsrika strategin för att bekämpa cancer är att kombinera kunskap från områden som omfattar alla delar av tumörens livscykel och närmiljö. MAD for Cancer-forskningen omfattar tidig diagnostik, så kallad patientstratifiering samt målinriktad terapi mot varje tänkbar tumörstamcell, cancercell och stormacell. Inom ramen för programmet studeras även blodtillförseln till tumören och psykologisk motståndskraft.

Make a Difference for Cancer:

http://www.madforcancer.lu.se/

 

Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande:

http://matspaulssonsstiftelse.mediconvillage.se/

 

Medicon Village: 

http://www.mediconvillage.se/sv