lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Nyinstiftat stipendium delas ut vid dagens examenshögtid

2015-05-22

Bild från labbet på Caltech

Karl-Erik Sahlberg, stipendiedonator, i samtal med LTH:s rektor Viktor Öwall

Anton Frisk, prisad examensarbetare

Idag får Anton Frisk, student i Teknisk Nanovetenskap, ta emot ett stipendium för sitt examensarbete. Pengarna, 50.000 kronor, kommer från Karl-Erik Sahlbergs stiftelse som nyligen instiftades tack vare en generös donation från industrimannen och LTH:s tidigare ordförande, Karl-Erik Sahlberg.

Anton Frisks examensarbete har genomförts inom tillämpad biokemi och har titeln “Rapid prototyping of biomolecular circuits through module characterization in cell-free expression systems”. Arbetet går ut på att etablera nya sätt att testa biomolekylära kretsar utanför levande celler, genom användandet av cellfria bakterieextrakt.

– En parallell som kanske kan göra det enklare att förstå vad exjobbet handlar om är hur våra celler i kroppen känner av koncentrationer av olika molekyler, exempelvis socker, i blodet. Cellerna svarar då på ett logiskt sätt med att producera insulin som reglerar sockernivån i blodet. Det vi försöker göra är att skapa konstgjorda sådana system, så att celler kan svara på helt andra stimuli och reagera på ett logiskt sätt som vi har förutbestämt. Det är lite som en dator svara på ett visst sätt beroende på vad programmen är programmerade till att göra - fast allt detta sker i hyfsat komplexa biokemiska system av biomolekyler, säger Anton Frisk.

Forskningen har bedrivits på Murray Biocircuits lab på California Institute of Technology (Caltech) och projektet har förenat design av biokretsar med praktiska experiment och modellering. Resultaten har bidragit till utvecklingen av nya metoder för att testa biokretsar vilket har potential att accelerera forskningen inom syntetisk biologi och leda till fortsatt utveckling inom områden som biosensorer, diagnostik, genteknik, med mera.

– Arbetet håller en hög akademisk nivå och har givit ett substantiellt bidragit till forskningen inom sitt fält, säger Sven Lidin, ansedd kemiprofessor som också sitter i nomineringskommittén.

Framöver kommer Anton Frisk arbeta för att skapa hållbar teknisk utveckling som bidrar till att lösa några av de stora utmaningar samhället står inför. Han har redan börjat arbeta med nanokemi på solcellsföretaget Sol Voltacis i Lund.

– Jag vill rikta ett personligt tack till Karl-Erik Sahlberg som möjliggjort detta stipendium, och är stolt och glad över att få mottaga det. Jag tror och hoppas att stipendiet kommer motivera fler studenter att lägga lite extra tid och energi åt sina exjobb, säger Anton Frisk.

Priset delas ut i samband med LTH:s examensceremoni på fredag den 22 maj 2015, då även media är välkommen att delta. På examenshögtiden vill LTH hylla alla examinerade studenter. I vår är det ca 120 studenter som deltar och flera stipendier delas ut. Högtiden livesänds på internet så att nära och kära - i och utanför Sverige - som inte kan komma, har möjlighet att följa ceremonin på distans. 

Fakta om Anton Frisk:

Född och uppvuxen i Lund, studerat Nanoteknik på LTH sen 2009. Har många olika intressen, och gillar att prova på nya utmaningar. Gillar även att resa, laga mat, träna Tricking (en blandning mellan kampsport och  gymnastik, och driver en förening för det i Lund). Har också ett genuint och stort intresse för vetenskap och teknik, för hur de båda ska användas för att skapa ett mer hållbart samhälle. Har varit SI-ledare under flera år och därigenom hållit diskussionsgrupper i fysik och kemi. Gjorde ett utbytesår i Australien, på RMIT i Melbourne, under hela 2013.

Läs mer:

http://www.lth.se/nyheter-och-press/nyheter/visa-nyhet/article/miljondonation-till-studentstipendier/

http://www.student.lth.se/studieinformation/examen/examenshogtid/

http://www.antonfrisk.se/masters-thesis