Hoppa till huvudinnehåll

2 m EUR till forskning om intelligent robotseende

Cristian Sminchisescu, professor i tillämpad matematik vid LTH, får 2 miljoner euro från Europeiska forskningsrådet (ERC) i 2014 års utlysning av ERC Consolidator Grant till etablerade toppforskare.

– Publicerad den 25 februari 2015

En matematisk modell för intelligent robotseende vill Cristian Sminchisescu utveckla.

Av 2 525 inkomna ansökningar från hela Europa beviljades bidrag till 372. Av de 372 beviljade ansökningarna kom nio från forskare knutna till svenska institutioner.

I sin forskning vill Cristian Sminchisesc lägga den matematiska grunden för ett mer människolikt robotseende. Målet är att skapa en matematisk modell som förmår bringa ordning i den enorma mängd signaler som når robotens ögon varje sekund. Därigenom kan roboten lära sig att förstå den visuella världen. 

Och inte bara det, modellen ska också se till att roboten kan dra slutsatser om vad som möjligtvis kan hända härnäst. För detta krävs förmåga att både lära sig av tidigare erfarenheter och anta vad som kan hända härnäst.

- I en framtida bil kanske en robot exempelvis kan varna föraren om att ett barn ser ut att vara på väg ut på körbanan. Eftersom roboten i det här fallet har snabbare observations- och slutledningsförmåga än dig som förare kan liv räddas, säger Cristian Sminchisescu. 

Ett antal postdocs och doktorander kommer anställas i projektet som går under namnet: “Seed - learning to see in a dynamic world”.

Läs mer på VR:s hemsida

Läs mer på bildgruppens hemsida 

Personlig hemsida