Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

21 december 2023

De vill inte kalla sig för storm­jägare, men det är ändå stormen och dess efterdyningar som driver Björn Almström och Caroline Hallin i deras arbete. De forskar om kusten och utvecklar metoder som kan ge information om hur framtida stormar kan komma att påverka havsnära samhällen.

21 december 2023

Eva Lindroth, professor i teoretisk atomfysik vid Stockholms universitet, Sabeth Verpoorte, professor i analytisk kemi vid Groningens universitet och Björn Liljeqvist, expert på studieteknik och Mensa-ordförande. Det är namnen på LTH:s hedersdoktorer år 2024.

20 december 2023

Nu har Nobelpriset i fysik 2023 äntligen firats officiellt på LTH. 700 LTH-studenter, anställda och särskilt inbjudna skapade tillsammans en glädjefylld Nobelyra i hela Kårhuset.

15 december 2023

Världen är i stort behov av LTH:s kunskap, forskningsgenombrott, innovationer och utexaminerade studenter. Jag vill tacka för året och allt det viktiga arbete vi gjort tillsammans, skriver LTH:s rektor Annika Olsson i ett blogginlägg.

11 december 2023

Spel i undervisningen, kreativa klassrum, tillit och lärande – ämnena som togs upp under den pedagogiska inspirationskonferensen på LTH var många. Konferensen, som ska öka möjligheterna till samverkan och utbyte av pedagogiska erfarenheter, har 20-årsjubileum i år och lockade ett hundratal deltagare.

11 december 2023

Lunds universitet och Tetra Pak Processing satsar gemensamt på att bygga en av Nordens största forskningsanläggningar för precisionsfermentering. Där ska mikroorganismer väljas ut, trimmas och hårdtränas med uppdraget att omvandla oätliga rester till mat och material åt en växande befolkning.

8 december 2023

I princip dagligen skjuts det, numera världsberömda, små laserblixtar i källarplanet på Fysiska institutionen. Här huserar Sveriges spjutspetsforskning inom attosekundfysik. Enligt Per Eng-Johnsson, professor i atom-, molekyl- och optisk fysik vid LTH, är forskningsområdet just nu mitt i ett paradigmskifte.

8 december 2023

Det är en mild höstdag. I Rydbergsalen på Fysicum är allt som vanligt. Atomfysik står på schemat för tredjeårsstudenterna på civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik. Start klockan 10 och slut klockan 12, med en liten paus i mitten.

8 december 2023

Anne-Lise Viotti är biträdande universitetslektor vid Atomfysik, LTH. Hon berättar om tre upptäckter med stor betydelse för ultrasnabb vetenskap och experiment med attosekundpulser.

7 december 2023

Anne L'Huillier sällar sig till en exklusiv – men växande – skara av Nobelpristagare. Endast fem kvinnor har fått Nobelpriset i fysik, varav Marie Curie var den första.