lu.se

AktuelLTH

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

AktuelLTH vecka 48 - 2016


Nyhetsbrevet för oss på Lunds Tekniska HögskolaTipsa dina kollegor via AktuelLTH

AktuelLTH är det interna nyhetsbrevet vid Lunds Tekniska Högskola. Har du något som du vill tipsa dina kollegor om? Skicka då en kort text (gärna både svenska och engelska), länk till mer information och bild om det finns till AktuelLTH@kansli.lth.se.


Rektorsbloggen: LTH mot faktaresistens

"Idag ser, hör och läser vi mycket om faktaresistens: det vill säga ett förhållningssätt där man inte låter sig påverkas av det som talar emot ens egen uppfattning. De kanske tydligaste exemplen idag är valkampanjen inför Brexit och den amerikanska presidentvalskampanjen. Oberoende av vad vi tyckte i sakfrågorna kan vi nog vara överens om att fenomenet var frekvent förekommande. Att behäftas med lögn, eller i varje fall ett otydligt förhållningssätt till sanningen, tycktes inte vara något problem. Hur kom vi dit?"

Läs hela blogginlägget


Fira jul med LTH:s julkalender!

På med tomteluva och skyddsglasögon, för nu är det julkalender igen! För tionde året i ordningen har LTH-teknologer via 24 kortfilmer experimenterat fram en vetenskaplig julkalender. På ett pedagogiskt sätt och med en lättsam ton bjuds tittaren varje dag fram till julafton på en inblick i tekniska och naturvetenskapliga fenomenen.

I år är det Ingrid Odlén, Hans-Christian Nilsson och Ina Rehnholm som är upphovsstudenter till kalendern. De läser alla till civilingenjörer på LTH. Hans-Christian Nilsson och Ingrid Odlén studerar teknisk fysik, och Ina Rehnholm teknisk nanovetenskap.

LTH:s julkalender följs varje år av tiotusentals skolungdomar i Sverige.

Här hittar du hittar årets kalender


Beställ julkort

Lunds universitets julkort finns nu att beställa från Mediatryck.

Julkorten säljes i paket om 25 st inklusive kuvert. De är i A5-format och laminerade. 25 st kostar 175kr.

Så här ser julkorten ut

Skicka din beställning till Media-tryck@service.lu.se

 


Välkomna till LTH:s Luciamingel!

Varmt välkomna den 13 december kl. 13:00- 15.00 till Vattenhallen Science Center för ett traditionsenligt luciamingel med glögg, pepparkakor, julgodis och luciatåg.

För den som är intresserad av hur julgodis och julmat förvandlas till energi i våra celler finns också möjlighet att ta del av den nya och spännande utställningen Tarmkanalen - Matens resa genom kroppen. Begränsat antal platser finns så hämta en biljett till utställningen när du kommer. Först till kvarn gäller.

När: 13 december kl. 13:00 - 15:00
Var: Vattenhallen Science Center


WINGS workshop: A toolbox for increased productivity – from efficiency to effectiveness

In the workshop you will learn three productivity tools and apply them to your own work situation. The tools are easy to implement and have a large impact. The workshop has been much appreciated among researchers and have been given at Lund University, KTH The Royal Institute of Technology and University of California, Berkeley.

The workshop is open for all researchers (doctoral students, postdocs, associate professors, senior lecturers, professors etc.) but priority will be given to female researchers who have recently been awarded their PhDs or are in early stages of their academic career. Space is limited, and will be allocated on a first come, first served basis. The workshop is free, but no-shows will be charged a fee.

When: 9 December 2016, 09.00-13.00 (including lunch)
Where: The More Hotel, Kastanjegatan 18, Lund

Register here no later than 2 December


Designing blended courses/programmes: The ABC workshop

Att undervisa ”blended” innebär att man stöttar studenters lärande med hjälp av läraktiviteter i både fysiska och digitala miljöer. AHU bjuder in två pedagogiska utvecklare från University College London som den 6 och 7 februari 2017 ger en hands-on workshop för lärarlag där man under guidning får arbeta med att designa kurser och program med en blended approach. Workshopen är 90 min lång och kostnadsfri. Den ges på engelska.

När: 6e eller 7e Februari 2017
Var: AHU, MNO-huset, Sölvegatan 16

Läs mer och anmäl dig och dina kollegor här, senast den 12e december


Skissernas museum öppnar igen!

Skissernas Museum bjuder in till Grand Opening den 28e och 29e Januari 2017.

Hela museet har genomgått en total förvandling. Basutställningarna har rengjorts, lagats och hängts om, och nya urval av skisser och modeller har valts ut och installerats. Museets mest kända verk av Matisse och Delaunay har redan nu flyttat in i internationella salen.

Under Grand Opening-helgen är det fri entré för alla, så passa på!

När: 28 januari 2017 kl. 16-23, och 29 januari 2017 kl. 12-17
Var: Skissernas Museum, Finngatan 2, Lund

Skissernas museum


Nya körvägar för busslinjer

Den 11 december får flera i busslinjer i Lund nya körvägar då bygget av spårväg Lund C – ESS påbörjas. Hållplatser som berörs är till exempel Allhelgonakyrkan, BMC, Ideon, LTH och Höjdpunkten.

Mer information om hur busslinjerna påverkas


Bidrag & stipendium

Ledigkungörelse:
Resebidrag för 2017 från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i syfte att stärka Lunds universitets samarbete med universitet utanför Europa
Mer information


Se även:

LU:s samlingssidor om stipendium 

Tjänsten för stipendiesökning Research Professional

Research Funding News

studentsstipendier på lth.se


Personalnytt

Välkommen till Albena Yaneva, gästprofessor i arkitektur vid LTH. Vi välkomnar även Christer Larsson som adjungerad professor i arkitektur. Både Albena och Christer börjar sina nya tjänster efter jullovet.


Kontakta AktuelLTH

AktuelLTH ges normalt sett ut varannan torsdag av LTH:s avdelning för kommunikation och samverkan. Kontakta oss gärna via e-post till AktuelLTH@kansli.lth.se

Får du detta nyhetsbrev trots att du inte borde få det? Kontakta då din lokala LUCAT-ansvariga.