lu.se

AktuelLTH

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

AktuelLTH vecka 10 - 2016


Nyhetsbrevet för oss på Lunds Tekniska HögskolaTipsa dina kollegor via AktuelLTH

AktuelLTH är det interna nyhetsbrevet vid Lunds Tekniska Högskola. Har du något som du vill tipsa dina kollegor om, skicka då e-post till AktuelLTH@kansli.lth.seAktuelLTH är tvåspråkig, så skicka helst material både på svenska och engelska. Nästa nummer kommer ut den 24 mars.


Cykel i snö blev vinnarbilden

En bild på en cyklist som passerar ett snöigt LTH-campus. Det blev vinnarbilden i LTH:s instagramtävling, som hölls under februari månad. Bakom bilden står Carla Fernández, doktorand vid avdelningen för teknisk vattenresurslära. Se alla (drygt 100 st) bidrag på lth.se/bildtavling

Tips! Du kan även se bilderna med hjälp av appen LTH now. Sök på ”LTH Now” i Apples Appstore eller Google Play. 


NMT-dagarna på LTH

Inom kort fylls LTH:s campus i Lund med ungdomar som ska tävla i Teknikåttan och delta på NMT-dagarna. Den 14-18 mars genomförs naturvetenskap-, medicin- & teknikdagar för gymnasieelever.

Intresset är överväldigande – hittills har nästan 18.000 på 300 olika föreläsningstillfällen bokats. NMT-dagarna anordnas varje år sedan 1998.

På torsdagen under NMT-veckan hålls delfinal i Teknikåttan – en kunskapstävling för elever i åttonde klass.

Mer information om NMT-dagarna: http://www.nmt.lu.se

Mer information om Teknikåttan: http://www.lth.se/samverkan/skolsamverkan/teknik8

P.S. Notera också datumet för Flickor på Teknis, som 2016 äger rum 13 – 15 april.


Dialogmöte om Skånes livsmedelsstrategi

Arbetet med den skånska, regionala livsmedelsstrategin ska vara klar under 2016. Syftet med strategin är att stärka den skånska matproduktionen, skapa jobb och tillväxt. Är detta något för dig? Anmäl dig då till dialogmötet på Lunds universitet den 17 mars. Alla detaljer finns här.


Vad har jag som forskare på LTH för nytta av LUCRIS?

Snart lanseras LU:s nya forskningsinformationssystem LUCRIS. LUCRIS kommer att ersätta LUP (Lund University Publications) som registreringsgränssnitt för publikationer, och kommer även att innehålla annan forskningsinformation, som information om forskare, grupper, projekt och forskningsrelaterade aktiviteter inom t ex samverkan.

Här kan du läsa mer om hur du som forskare kommer att ha nytta av LUCRIS.


Kickoff för CATE-Pro

Den 7 april kl 15:00 är det kickoff för projektet CATE-Pro i LU Opens lokaler på Sölvegatan 18.

CATE-Pro är ett treårigt projekt som vänder sig till företag med intresse att öka sin kompetens för att kunna leverera avancerad utrustning till forskningsanläggningarna ESS och MAX IV samt internationella anläggningar t.ex. CERN.

Anmälan senast 1 april till projektledaren för CATE-Pro, Mike Olsson, mike.olsson@iprod.lth.se

Mer information finns på www.industriellplattform.se/cate-pro/

 

 


Dags att söka till industridoktorand

För att stödja behovsdriven forskning av högsta klass satsar Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, 30 miljoner kronor på industridoktorander. Bidraget löper under fyra till fem år och ska resultera i en doktorsexamen. SSF räknar med att bevilja 12 projekt, 2,5 miljoner kronor vardera. Doktoranden ska vara till minst 80 procent anställd vid ett företag och ha två handledare, en vid ett lärosätet och en vid företaget.

Sista ansökningsdag är den 23 augusti 2016. Mer information finns på stratresearch.se


KVIST-lunch nästnästa tisdag

Det kvinnliga ingenjörs- och arkitektnätverket KVIST kommer att hålla ett lunchseminarium för kvinnliga arkitekt- och ingenjörsstudenter den 22 mars klockan 11.00-13.00 på Gustav Adolfs torg 10A. Under seminariet kommer bland annat projektledaren Åsa Jacobsson att berätta om möjligheter, utmaningar och fallgropar i branschen. Anmälan sker genom att skicka ett mejl till kvist@pe.se

Mer information om nätverket


Cancer Crosslinks

Save the date! Cancer Crosslinks kommer i år att hållas den 19 oktober på Medicon Village i Lund. Årets tema är immunonkologi och personaliserad medicin.

Kontakt: Ulrika.Andreasson@immun.lth.se , Therese.Nordstrom@immun.lth.se

P.S. Missa heller inte Focus on: Cancer Collaboration, som hålls den 27 april 2016. Här är filmen från förra året.


Så får du stipendium

Som vi nämnde i förra AktuelLTH hör många av sig till AktuelLTH och vill tipsa om sina stipendier. Istället för att informera om varje enskilt stipendium vill vi istället lyfta fram LU:s samlingssidor om stipendium samt stipendiesöktjänsten Research Professional, som man har fri tillgång till. Se även till att prenumerera på nyhetsbrevet Research Funding News, som ges ut av Forskningsservice på LU. Missa heller inte sidan om studentsstipendier på lth.se.

Två små undantag gör vi dock här:

  • I morgon är sista ansökningsdag för Hans Werthén-fonden. Fonden delar varje år ut ett 15-tal stipendier för ett års vetenskapligt arbete på postdoc- eller doktorandnivå, MBA- eller LL.M-studier i en kvalificerad utländsk miljö. Läs mer på www.iva.se/om-iva/stipendier-och-priser
  • Sista ansökningsdag till Per-Eric och Ulla Schybergs stiftelse är den 29 mars 2016 kl. 15:00. Stiftelsen riktar sig enbart till forskarstuderande vid Lunds universitet. Mer information och ansökningsformulär finns på www.fysiografen.se

Öppet hus på University Guest House

Öppet hus på University Guest House den 17 mars kl 15-18. Välkomna till Tunavägen 39 A (fd Sparta hotell). På vårt öppet hus får du träffa bostadsverksamheterna för universitet internationella gäster - Hotell University Guest House och LU Bostäder för gästforskare. Vi bjuder på fika och det finns möjlighet att gå ”husesyn” på vårt hotell och ställa frågor om såväl hotellet som våra lägenheter för gästforskare. Hjärtligt välkomna! Ingela, Johanna, Linn, Linda och Sara


Bli post-doc i Italien

The Politecnico di Milano International Fellowships is a new R&D funding program designed to attract young, bright and highly motivated post-doc researchers from all over the world. Läs mer på http://www.polimi.it/en/work-with-us/international-fellowships

Deadline för ansökan är den 19 april 2016


SANORD-konferens i Uppsala

SANORD (Southern African-Nordic Centre) is proud to announce that the next SANORD conference will take place 7-9 September 2016 in Uppsala, Sweden. SANORD is a partnership of higher education institutions from all the Nordic countries and southern Africa with the aim of promoting multilateral research cooperation on matters of importance to the development of both regions.

Deadline för att skicka in abstracts är den 15 mars. Mer information finns på http://akkonferens.slu.se/sanord2016/


Vart tog den innovativa forskaren vägen?

Vart tog den glada, kreativa och innovativa forskaren vägen som vi skulle utbilda? Det är en av rubrikerna i senaste numret av Genombrottets blad ”Lärande i LTH”.

Läs hela bladet, nr 32, här.


Påverka den strategiska planen

Alla intresserade medarbetare och studenter välkomnas till ett tredje rektorsseminarium om Lunds universitets nya strategiska plan, den 22 mars 2016. Planen ska träda i kraft 2017 och gälla i 10 år. Den blir det viktigaste styrdokumentet för universitetet det kommande decenniet. Ta chansen att påverka den strategiska planen - läs mer och anmäld dig här.


Tipsa LTH-nytt!

Vad händer hos er - har ni något spännande på gång? Ta då chansen att berätta om det i LTH-nytt, tidningen som trycks i ca 20.000 exemplar och skickas ut till politiker, forskningsfinansiärer, LTH:s alumner, studenter, medarbetare och många andra. Kontakta redaktör anders.frick@kansli.lth.se med ditt tips!

Klicka här för att läsa tidigare artiklar från LTH-nytt


LTH + näringslivet = sant

För att förstå mer om vilka behov företagen har, och vilka kunskaper som studenter behöver, har LTH och Lunds universitet ingått ett samarbete med Tetra Pak i vad som kallas Industry meets Academy

Först ut var LTH-professorn Olaf Diegel med ett uppskattat anförande om den snabba utvecklingen för 3D-printing – och så ska akademi fortsätta att möta industri i fördjupande samtal under året.


Torgny har blivit befordrad

Torgny Roxå har blivit befordrad till UL i Pedagogisk utveckling inom teknikvetenskap (Engineering Education) vid Centre for Educational Development (CEE) – fd Genombrottet. Grattis Torgny! Se även en film med honom.


MAX4ESSFUN

Nio forskare från LTH, Natfak och Medfak har blivit beviljade medel från MAX4ESSFUN - ett tre-årigt projekt som involverar 27 partners och syftar till att öka regionens möjligheter att dra nytta av ESS och MAX IV.

Mer info om hur du söker medel från MAX4ESSFUN


Din kollega var med i Dagens Nyheter!

Media skriver ofta om LTH - och varje gång det sker syns detta också på LTH:s webbsidor. LTH har en prenumerationstjänst som helt automatiskt visualiserar några av de senaste pressklippen. Tog kollegans bolag in 68 miljoner kronor? Vem refererar till debattartikeln i Computer Sweden? Och vad skriver Lundagård om LTH:s eget hockeylag?

Följ flödet över LTH i media på http://www.lth.se/nyheter-och-press/lthimedia/


Kontakta AktuelLTH

AktuelLTH ges normalt sett ut varannan torsdag av LTH:s avdelning för kommunikation och samverkan. Kontakta oss gärna via e-post till AktuelLTH@kansli.lth.se

Får du detta nyhetsbrev trots att du inte borde få det? Kontakta då din lokala LUCAT-ansvarige.