lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Infrarott ljus

Infrarött ljus skapar kontrast

Bättra kontrastmedel som bland annat Tomas Jansson försöker ta fram (se tidigare artikel), är ett hett forskningsområde. Även fysikprofessor Stefan Andersson-Engels utvecklar en teknik som ger skarpare bilder av kroppens insida. Men medan Tomas Jansson använder ljud använder Stefan Andersson-Engels ljus.

Tricket är att bestråla kroppen med osynligt, infrarött ljus. När ljuset absorberas av kontrastmedlet i tumören, återger det rött ljus. Frisk vävnad utan kontrastmedel förblir ofärgad. Kontrastmedlet bygger på ett internationellt spritt forskningsområde, ”uppkonverterade nanopartiklar”. Biofotonikgruppen i Lund var mycket tidig med att utnyttja dessa partiklar för avbildning av vävnad. Den stora fördelen är att man med enkel teknik kan scanna av ytliga delar av kroppen i 3D, medan ultraljudsvarianten har den finessen att den når djupare in i kroppen.

Även om Tomas Janson och Stefan Andersson-Engels använder olika tekniker, har de en ytterligare sak gemensam (utöver att de båda jobbar med kontrastmedel, vill säga): Båda metoderna har intresserat biomedicinföretaget Genovis.

– Det ser jag som ett gott betyg. Företag satsar inte gärna på långskott, säger Stefan Andersson-Engels.

TEXT: KRISTINA LINDGÄRDE