lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Välkommen till nya A-huset

Till sommaren får medarbetare och arkitektstudenter äntligen flytta tillbaka till A-huset. Då är huset färdigrenoverat och rejält uppfräschat. Dessutom får huset en ny innergård, anpassad för utställningar av studentprojekt.

Redan nu går det att få en föraning om hur huset kommer att se ut. Lokalerna blir luftiga och öppnar för spontana och planerade möten. Dessutom avskaffas de flesta datorsalarna.

– Det är en tendens överallt att studenter inte längre använder datorsalar. Istället sitter man med sina egna datorer och arbetar ensam eller i grupp, säger Robert Grahm, som är en av Akademiska Hus två huvudprojektledare för renoveringsprojektet.

Renoveringen sköts av Akademiska Hus, som äger byggnaden. Inredning är det däremot LTH som står för. Under renoveringsprojektets gång har LTH:s arkitektstudenter varit involverade för att kunna ge sin syn på hur lokalerna bäst kan göras trevliga och användbara. Våning 1-3 är främst till för studenter, medan våning 4-5 innehåller kontorslokaler.

Enligt Robert Grahm ligger husets själ i tegelväggarna och koppartaket, och utifrån sett kommer mycket att se likadant ut som förr. De stora förändringarna genomförs inomhus och i gränsytan mellan inne och ute, till exempel genom nya fönster. Ett smart ventilationssystem ska göra att inga fönster längre kommer att behöva öppnas för att få in frisk luft.

Även om tegelväggarna inte tätas – eftersom huset måste kunna ”andas” – så blir huset mycket mer energieffektivt än tidigare. Ett av miljömålen är att byggnaden ska nå kraven för Green building, det vill säga minskad energiförbrukning med 25 procent jämfört med före renoveringen.

Anders Frick

Läs mer om renoveringen

Se bildspel från A-huset