lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Välljudande partytrix

2015-06-03

Ballong med mutter i som roteras med små, små snabba handledsrörelser

Servetten som dras nedåt utefter snöret skall vara lätt fuktig. Då kommer ljudvibrationerna att dåna ut ur muggen, förstärkta och riktade ut från muggens trattform.

Det tillspetsade sugröret tuggas ihop försiktigt med framtänderna samtidigt som det skall blåsas kraftigt.

Ingenjör Lundström presenterar exklusivt för LTH-nytts läsare hur en tråkig släktmiddag kan förvandlas till en riktigt minnesvärd festlighet - och det till en minimal kostnad.

Följande behövs:

·         Vanliga runda ballonger

·         Muttrar storlek mellan M5 och M6.

·         Sugrör

·         Saxar

·         Pappmuggar och tandpetare eller tändstickor och små bitar klent snöre.

 

Alla på middagen får nu i uppgift att få ner en mutter i ballongen och sedan blåsa upp den och knyta. Sedan är det bara att hålla den med förslagsvis knuten mellan pek- och långfinger och rotera med små snabba rörelser så att muttern får hög rotationsfart därinne. Efter lite träning visar det sig att alla kan. Ljudnivån blir garanterat hög, dock inte de 130 dB som en vuvuzela kan ge.

 

Så är det dags för sugrören. De klipps så att de får en symmetrisk spets. Bit försiktigt ihop spetsarna och blås samtidigt. Efter lite träning uppstår kraftigt ljud. Klipp av röret bit för bit under ljudandet, det blir ljudligt festligt.

 

En av de avklippta bitarna kan nu slitsas upp på längden med saxen. Dess diameter krymper då och den kan föras in i munstyckbiten. Blås och dra den ut och in. En trombon har skapats.

Munstycksbiten kan förvandlas till en flöjt om den ”hålas” med saxsnitt eller med ett upphettat gem.

 

Så är det dags för pappmuggsdånaren. Gör ett hål i muggens botten och knyt fast som skissen visar. Fukta en servett eller näsduk och knipdra utefter snöret.

Det garanteras att en måltid med de här ljudliga inslagen inte glöms bort i första taget!