lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Internationellt intresse för skånsk larmvisualisering

2015-06-03

Skånebolaget Irezq, med LTH-alumnen Tor Sjödin (E-81) i spetsen, har utvecklat en mobilapp som vid en krock automatiskt larmar räddningstjänsten och varnar medtrafikanter i närområdet. Nu intresserar sig nationella larmoperatörer i ett par olika länder för Irezqs bakomliggande administrations- och operatörssystem.

Tor Sjödin studerade elektroteknik vid LTH i början av 1980-talet. Idag driver han bolaget Irezq (uttalas: ”I rescue”). Företaget mobilapp har funnits på marknaden i två år. Själva appen är gratis, men för att få tillgång till fler avancerade funktioner så krävs abonnemang. Antalet nerladdningar följer bolagets förväntningar, men försäljningen av abonnemang går trögare.

Irezqs system består av två delar; dels själva mobilappen, dels ett gränssnitt för operatörer på en larmcentral. Och det är gränssnittet som nyligen fångat intresset bland tre internationella nationella larmoperatörer.

– I vårt system så kan operatörerna till exempel se hur och varifrån fordonet har kört före olyckan, fordonets inbromsningsförfarande och en hel del annat. Våra kunder tycker att Irezq är mycket bättre än konkurrenter såsom Volvo On Call, GM:s OnStar och liknande. En fördel med vårt system är också att det inte är bundet till bilar utan till personer. Det fungerar lika bra om du kör bil i Sösdala som när du sitter i en taxi i London, säger Tor Sjödin.

Mobilappens abonnemang finns i dagsläget enbart tillgänglig för kunder med svenskt telefonnummer. Senast i december kom en uppdaterad version som bland annat gör att appen drar mindre ström och minskar andelen falsklarm.

– Planen är att lansera i USA inom kort, men vi behöver fila lite till innan vi släpper vårt system där. Amerikansk lagstiftningen kan vara rätt så besvärlig, så vi måste se till att allting kring juridiken är klart innan lansering, säger Tor Sjödin.

Anders Frick