lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Arkitektskolan vid LTH har fyllt 50 år

2014-12-11

År 1964 kompletterades Lunds Tekniska Högskola, som då var under uppbyggnad, med en utbildning i arkitektur – landets tredje. Och samtidigt fick Lund sin första kvinnliga professor, Carin Boalt. Av de professorer som drog igång ”Sektionen för arkitektur” den gången är sedan länge bara Bo Adamson kvar i livet.

I boken ”50 år med LTH” berättade han om en lyckad start på skolan, där han som ingenjör kom väl överens med de tre arkitektkollegerna. Dessa var Carl-Axel Acking i formlära, Sten Samuelsson i arkitektur och Carin Boalt i byggnadsfunktionslära.

– Hon var innan dess chef på Hemmets forskningsinstitut och ingick i den krets kring socialdemokraterna Gunnar och Alva Myrdal som har kallats ”de fokhemske”. De som ville skapa ett folkhem åt folket vare sig folket ville eller inte, säger Adamson. Boalts ämne med fullskalelaboratorium och experimentella metoder för att skapa arbetsmiljöer var helt nytt, troligen för hela världen!

Ny var också inriktningen mot psykologi i arkitekturen som Richard Küller ledde.

Adamsons eget ämne, byggnadskonstruktionslära, handlade om att lära arkitekter att räkna på hållfasthet – och sådana ”räknenissar” kunde arkitekter se ner på. Men i Lund respekterades de, intygar Adamson. Senare inriktade han sig på fuktproblem, där breda forskargrupper startades och energibesparing i byggnader. Adamson är idag erkänd som ”nollenergihusets fader”.

– Vi satt då i Matematikhuset i en korridor och arbetade med 30 studenter. Vi hade var sin sekreterare och en ”ämnestekniker”. Nästa år stod A-huset klart och vi fördubblade intagningen och även professorerna. Lennart Kvarnström, Hans Asplund, Torvald Åkesson och Bertil Hulthén i stadsbyggnad tillkom, berättar Adamson.

Under den så kallade 68-vågen av radikala studenter som demonstrerade var arkitekterna de på LTH som märktes mest utåt. Deras lärare mötte mycket ifrågasättande. Men inte när de engagerade sig allt mer i u-ländernas problem – med Torvald Åkesson i täten. Samarbete med bl a Vietnam och Algeriet byggdes upp.

Men demonstrera fick även den generation som läste 1980 göra. Det året la nämligen regeringen ett förslag att hela skolan skulle läggas ner. Det utbildades för många arkitekter i landet.

Studenterna organiserade en stor demonstration för sin skola och satte upp jättebokstäver på fasaden ut mot motorvägen: ”RÄDDA ARKITEKTSKOLAN”. Lärarna sökte och fick stöd hos byggbranschen och krisen avvärjdes. Lösningen blev att alla landets alla tre arkitektskolor skar ner sin verksamhet. Lund förlorade då flera av professorerna. Men skolan överlevde och Arkitektur har länge varit det i särklass mest eftersökta programmet på LTH.

I jubileumsboken ”50 år med LTH”, som fortfarande går att få tag i, porträtterar formläraprofessorn Janne Ahlin sina kolleger på Arkitektskolan mycket mera i helfigur än vi har plats för här.

TEXT: MATS NYGREN

BILD: PER LINDSTRÖM, HAGBLOMS FOTO,  MATS NYGREN OCH PETER VOITKANS


Svenska forskare har borrat sig 2,5 km ner i urberget vid Fröå gruva utanför Åre. Aldrig tidigare har man fått ett så långt sammanhängande prov av berget. Borrningen hör också till en av de djupare som gjorts i Sverige.[läs mer]


I år testades ett nytt grepp under teknologernas introduktion. Under en dag fick alla nyantagna civilingenjörsstudenter ägna sig åt självreflektion, själva och i grupp och under ledning av en grupp äldre studenter. [läs mer]


År 2004 presenterade en grupp forskare en helt ny metod för att automatisera kravhantering, ett centralt område inom mjukvaruutveckling. Tio år senare har forskningen exploderat och gör nu sitt intåg inom den starkt växande...[läs mer]


Studenter från Lunds Tekniska Högskola och Blekinge tekniska högskola har hjälpt Sony Mobile Communications att bli mer innovativa. Det skedde på Sony Mobile Student Innovation Day, i Sonys lokaler kring vattentornet i Lund,...[läs mer]


Med hjälp av magnetkamera och nya matematiska metoder har forskarna fått ett bättre verktyg för att titta på blodflöden i hjärtat. På så vis kan det bli lättare att identifiera hjärtsvikt, vilket är ett vanligt problem bland...[läs mer]


Visar post 33 till 37 av totalt 37.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-24 25-32 33-37 Nästa > Sista >>

Innehåll LTH-nytt 2014:2

REDAKTION

  • Anders Frick (redaktör)

NOTISER

Inga nyheter i den här listan.